Familiebedrijven in autobranche in zwaar weer

 In Finance

In de eerste helft van 2014 zijn er meer dan 70 bedrijven in de autobranche failliet gegaan. Ook voor de familiebedrijven onder hen wordt het steeds lastiger. Veel van deze bedrijven kampen inmiddels met financieringsproblemen.

Afgelopen week werd dealergroep Koops Furness failliet verklaard. Het is dit jaar het tweede grote autobedrijf dat over de kop gaat. Volgens vakblad Automotive is het heel waarschijnlijk dat er dit jaar nog meer van de grote dealerconcerns in ernstige financiële problemen komen. Directeur van Aumacon, kenniscentrum voor de Nederlandse autobranche is bezorgd over de cijfers: “Maandelijks verdwijnen er 10 tot 20 autobedrijven, waaronder ongeveer 5 dealers. Daar komt voorlopig geen verandering in want de marktomstandigheden verbeteren niet. De helft van de Nederlandse dealerbedrijven draait in de min.” Volgens hem moeten er nog een derde van de grofweg 2000 vestigingen van autodealers sluiten om de branche weer vitaal te krijgen.

Familiebedrijven
Omdat veel autodealers familiebedrijven zijn, hebben ze een groot deel van de financiele klappen goed kunnen opvangen. Dit heeft met name te maken met het gegeven dat ze zelf eigenaar zijn van het vastgoed van de vestigingen waardoor er geen hoge huren afgedragen hoeven te worden. Dit is een groot voordeel, maar blijkt met de jaar op jaar aanhoudende verliezen niet voldoende. Hierdoor kampen veel van deze bedrijven nu met tegenvallende verkopen en hoge personeelskosten. Het is de verwachting dat ook een aantal van deze bedrijven binnenkort hun deuren moet sluiten.

 

 

Recommended Posts