Familiebedrijven in de Quote 500

De rijkste mensen van Nederland zijn dit jaar wederom bekendgemaakt in de Quote 500.  Daarin is ook dit jaar een speciale rol weggelegd voor familiebedrijven.

De lijst wordt dit jaar aangevoerd door Frits Goldschmeding de oprichter van Randstad. Deze koppositie is behaald omdat de Quote 500 dit jaar de regels van de lijst heeft veranderd. Zo is er nu een aparte lijst voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Zonder deze wijziging was Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy Heineken, aanvoerder van de lijst geweest. Haar vermogen is twee keer zo groot als dat van Goldschmeding. Zij woont echter in het Verenigd Koninkrijk.

Familiebedrijven
In 2012 is de Quote 500 begonnen met een aparte lijst voor families. Eerder werden de families opgesplitst in individuen. Dit is echter bij sommige families lastig geworden gezien het grote aantal telgen. Daarnaast bezitten de 50 rijkste families van Nederland een groot deel van de rijkdom van de Quote 500. Het gezamenlijke vermogen van de top 50 families is 47,6 miljard. Vorig jaar was dit nog 45,2 miljard.

Top 5
De nummer 1 in de lijst van vermogende families is dit jaar de familie Brenninkmeijer van de C&A. Het vermogen van deze familie wordt geschat op 22 miljard. Dit is een daling in het vermogen van 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De tweede plaats is voor de familie Van de Vorm (HAL Trust) met een vermogen van 6.2 miljard. Op de derde plaats staat de  familie Rijcke, oprichters van de Kruidvat en Groenwoudt supermarkten, met een vermogen van 1.9 miljard. De familie Dreesman van de V&D keten zijn op de vierde plek te vinden met een vermogen van 1.6 miljard. De hekkensluiter van de lijst is de familie Van Oord van het gelijknamige bedrijf. Het vermogen van deze familie komt als enigste van deze top 5 onder de 1 miljard uit. Overigens is de gehele top 4 ongewijzigd gebleven in vergelijking met 2013. De laatste plaats werd toen door de familie Van Oranje- Naussau ingevuld.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief