Familiebedrijven in top-250 grootste retailers

 In Finance

New York – Vier Nederlandse bedrijven staan in de top 250 van grootste retailers ter wereld. Het gaat om de familiebedrijven Ahold, Jumbo, Blokker Holding en SHV.

Adviesbureau Deloitte publiceert in haar rapport Global Powers of Retailing een top-250 van grootste retailers ter wereld. Deloitte stelt deze lijst samen door omzetgegevens van de bedrijven te gebruiken. De Amerikaanse keten Wal-Mart is al jaren aanvoerder van de lijst, maar ook Nederlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd. Familiebedrijven Ahold, Jumbo, Blokker Holding en SHV staan in de top-250.

Nederlandse familiebedrijven
Ahold is en blijft de grootste retailer van Nederland. Het familiebedrijf, dat onder andere eigenaar is van Albert Heijn, Etos en Bol.com, staat op nummer 26 in de lijst. Dit is echter wel een daling ten opzichte van vorig jaar; toen stond Ahold op nummer 25. SHV, waar de Makro onder valt, neemt plaats 117 in. Het familiebedrijf stijgt hiermee drie plaatsen en is ook het enige Nederlandse bedrijf in de lijst dat een stijging laat zien. Supermarktketen Jumbo staat op de tweehonderdste plek, terwijl het bedrijf een jaar eerder nog op plaats 183 stond. Blokker doet met plaats 243 nog net mee met de lijst. Het familiebedrijf stond vorig jaar op plek 224.

De Top 250
Deloitte brengt jaarlijks een rapport uit over de 250 grootste retailers. Naast de Verenigde Staten, doen ook opkomende markten in Afrika en Azië het goed in de lijst. De omzet van de top 250 is gestegen naar meer dan vier miljard. Naast de vier Nederlandse familiebedrijven, doen ook buitenlandse familiebedrijven het goed in de lijst. Zo staan onder andere Ikea (plaats dertig) en Aldi (plaats acht) in de top 250.

Recommended Posts