Familiebedrijven kampen met te kleine reserves

Nederlandse familiebedrijven hebben nog last van de naweeën van de economische crisis. Veel bedrijven hebben hun reserves verbruikt en moeten overgaan op externe financiering.

Uit onderzoek van adviesbureau BDO en Tias School for Business and Society blijkt dat familiebedrijven de afgelopen jaren veel gebruik hebben gemaakt van hun reserves. Het geldtekort dat bij de bedrijven is ontstaan, komt vooral door wanbetalers, concluderen de onderzoekers.

Extern kapitaal
Familiebedrijven staan erom bekend dat ze het bedrijf draaiende houden zonder financiële ondersteuning van buitenaf. Maar dat is de afgelopen jaren moeilijk geweest in Nederland. “Zeven magere jaren hebben ook bij gezonde familiebedrijven veel vet van de botten gehaald”, aldus Joost Vat, partner BDO Familiebedrijven, in het rapport. Om te kunnen overleven maken familiebedrijven gebruik van extern kapitaal: “Wie nieuwe dingen wil opstarten, of zelfs maar de lopende business overeind wil houden, ontkomt er vaak niet aan om extern kapitaal te zoeken.”

Wanneer een familiebedrijf ervoor kiest om extern kapitaal binnen te halen, is dat nog maar stap één. De zoektocht naar geldbronnen buiten het bedrijf verloopt zelden eenvoudig. Externe financiers willen graag inzicht in de gang van zaken en vaak ook een vinger in de pap. En juist hier zitten familiebedrijven, die gewend zijn hun eigen beslissingen te maken, niet op te wachten.

Alternatieve vormen
Het gebruik van eigen vermogen staat voorop bij familiebedrijven, stelt Sander van der Veen, fiscalist bij BDO Hengelo in het tijdschrift Anders van BDO. “Pas wanneer het ‘schuurt’ met de bank, gaan familiebedrijven kijken naar alternatieve vormen.” BDO beschrijft zeven verschillende alternatieve financieringsvormen, waaronder crowdfunding en private equity. Met durfinvesteerders halen ondernemers ‘pottenkijkers’ in huis die zeggenschap willen. Voor veel zakenfamilies is dat even schrikken, stelt BDO vast.

Familiebedrijven gaan het vaakst naar externe financiers voor werkkapitaal. De onderzoekers noemen het opvallend dat de ondernemers liever geen geld lenen voor financiering van innovatie of nieuwe technologie. Dat bekostigen ze liever met eigen geld of ze stellen de investeringen uit. Als men toch voor externe financieringsvormen kiest, gebeurt dit eerder voor aanschaf van vastgoed en middelen. Vooral ook omdat de financier dit meer zekerheid biedt.

Voordelen
Wanneer de reserves bij familiebedrijven opraken en de familie kiest voor externe financiering middels private equity, zitten daar ook voordelen aan. Vaak krijgt het familiebedrijf er namelijk externe kennis bij. Investeerders hebben doorgaans kennis over het gebied waar het bedrijf in fungeert. “Je krijgt er een netwerk en expertise bij”, aldus Van der Veen. De familie en het bedrijf krijgen ook de uitdaging om extra zakelijk te zijn wanneer er iemand ‘van buitenaf’ binnenkomt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief