Familiebedrijven kloppen vaker bij elkaar aan voor financiering

Amsterdam – Nu de bank vaker de deuren dicht houdt voor familiebedrijven met een financieringsbehoefte, zoeken deze hun heil bij andere families en oud-ondernemers.

Turnaroundmanager Harm Tunteler spreekt van een trend. Hij doet deze constatering in een interview met het Financieele Dagblad. Banken zouden meer op hun hoede zijn en een hoge drempel opwerpen voor ondernemingen in moeilijkheden. Door scherpere kapitaaleisen (Basel III) moeten zij meer vermogen reserveren ten opzichte van de genomen risico’s en bovendien moeten zij in een stagenerende economie vaker afboeken op slechte leningen.

Logische stap
Door deze hoge drempel is er een neiging om te kijken naar andere zakenfamilies of oud-ondernemers. Volgens Tunteler, managing partner bij leverancier van interim-bestuurders Custom Management, een logische stap: ondernemers zouden gemakkelijker gehoor vinden bij andere ondernemers, omdat zij elkaars taal spreken en zich in dezelfde wereld bewegen.

Investeringspotentieel 250 miljoen
In Nederland telt Tunteler zeker tien investeringsvehikels die hun wortels in zakenfamilies hebben en ook in familiebedrijven willen investeren. In het FD-artikel komen verschillende namen voorbij, zoals Berk Partners (bekend van auto-importeur Ben Pon), Egeria (familie Brenninkmeijer), de Hoge Dennen (familie De Rijcke), Navitas (Zeeman) en participatiemaatschappijen als Ecart, Synergia en Information Capital Networks, waarin vermogende particulieren optrekken. Een voorzichtige schatting van het totale investeringspotentieel in dit circuit is 250 miljoen Euro, al zegt Tunteler van het dubbele ook niet op te kijken.

Investeerders zoeken minderheidsbelang
Deze investeerders zoeken uiteraard nog steeds naar rendement, maar de tijdsdruk is er minder groot dan bij private-equitypartijen die snel resultaat willen boeken voor hun institutionele beleggers. Bovendien hoeft de ondernemer in kwestie niet per sé een meerderheidsbelang uit handen te geven. Een investeringsmaatschappij als Ecart, waarin dertig oud-ondernemers risicovermogen bij elkaar hebben gelegd, wil niets liever dan een minderheidsbelang om zo de zittende directie door hun eigen financiële betrokkenheid tot prestaties te prikkelen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief