Familiebedrijven onbekend met leasing

Amsterdam – Het MKB, waaronder veel familiebedrijven, is nog onbekend met leasing als financieringsmiddel. Toch kunnen midden- en kleinbedrijven hier profijt van ondervinden.

Leasing is nog onbekend bij veel MKB-bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken onder 500 MKB-ondernemers en uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) onder haar leden. Met leasing kunnen midden- en kleinbedrijven, waaronder veel familiebedrijven, een hoop kosten besparen. Maar veel ondernemers denken niet aan leasing als ze op zoek zijn naar financiering omdat ze het te duur vinden. Bedrijven die wel gebruik maken van leasing als financieringsbron doen dit voornamelijk om het werkkapitaal in stand te houden.

Leasing als financieringsbron
Ruim een kwart van de Nederlandse MKB-bedrijven maakt gebruik van leasing als financieringsbron. Hiermee blijft Nederland achter bij het Europees gemiddelde, dit ligt op 40 procent. Daarnaast wordt in Nederland ongeveer 7 procent van alle investeringen door middel van leasing gefinancierd, in Europa ligt dit gemiddeld op 17 procent. “De reden dat Nederland nog wat achterblijft is dat we hier meer dan in andere Europese landen gewend zijn om naar de bank te stappen als we geld nodig hebben”, zegt Peter-Jan Bentein, secretaris-generaal van de NVL. “Daarnaast bestaat er een aantal hardnekkige misverstanden over  lease, onder meer dat het duurder zou zijn dan bankkrediet.”

Bankkrediet populair
Van alle ondernemers is ruim 80 procent bekend met algemene equipment of lease. Desondanks richten drie op de vijf MKB-ondernemers zich in eerste instantie tot de bank wanneer ze financiering nodig hebben. Slechts 9 procent van de ondernemers denkt meteen aan leasing. “Als gevolg van het feit dat banken steeds minder financiering verstrekken, verwacht ik dat het aandeel van alternatieve financieringen de komende jaren zal toenemen. Voor onze branche ligt er een grote uitdaging om leasing meer onder de aandacht te brengen bij het MKB en de vooroordelen weg te nemen”, zegt Bentein. De ondernemers die voor leasing kiezen, doen dit voornamelijk om het feit dat ze hiermee het werkkapitaal ontzien en door het gebruikersgemak van lease, zo blijkt uit het onderzoek.

Rob Wolthuis, secretaris economisch beleid bij MKB-Nederland verwacht dat leasing dit jaar in Nederland zichtbaarder zal worden voor bedrijven. “Omdat banken als gevolg van Basel 3 hun balansen moeten versterken en scherp kijken naar het verstrekken van kredieten, denk ik dat steeds meer bedrijven naar leasing en andere alternatieve financieringsmogelijkheden zullen kijken.”

Kansen voor leasing
De helft van de ondernemingen maakt gebruik van autoleasing, maar slechts een kwart van de MKB-bedrijven maakt gebruik van algemene of equipment lease. Bij deze laatste vorm gaat het om onder andere agrarische werktuigen, metaalbewerkingsmachines, drukpersen, trucks, kopieermachines, computers en servers. Met name voor deze groep ziet de NVL groeikansen in het MKB. “We merken dat de kennis over wat je kunt leasen bij bedrijven nog vrij beperkt is”, zegt Bentein. “Bovendien hebben ondernemers onvoldoende in de gaten dat leasing ervoor zorgt dat hun investeringen voor 100 procent gefinancierd worden. Dat betekent dat er geen eigen geld geblokkeerd hoeft te worden om de investeringen te doen.”

Uit het onderzoek van de NVL blijkt dat haar leden de meeste groeikansen voor leasing zien in de zorg en het onderwijs, daarnaast voorziet men dat het leasen van ICT-apparatuur (computers, servers) een hoge vlucht zal nemen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief