Familiebedrijven overleven de crisis

 In Finance

De crisis is voorbij, de jaarcijfers zijn bekend en het gaat goed in de familiebedrijvensector. Vooral de familiebedrijven die internationaal handelen hebben afgelopen jaar zwarte cijfers gezien.

Uit onderzoek van adviesbureau Clifton Finance blijkt dat  familiebedrijven de crisis grotendeels achter zich hebben gelaten. Maarten Vijverberg, van Clifton Finance, zegt daar het volgende over tegenover De Financiële Telegraaf: “In 2014 werd voor het eerst met de dalende omzet en margetrend gebroken. Die groei lijkt zich ook voort te zetten.”

Internationaal
In 2013 daalde gemiddeld de omzet van familiebedrijven nog met 2,5 procent, terwijl in 2014 een groei te zien was van 3,1 procent. Uit het onderzoek blijkt dat vooral bedrijven die internationaal handelen de omzet hebben zien groeien het afgelopen jaar. De sectoren die weinig of niet over de grens handelen, zien dat de omzet minder snel stijgt dan bij internationale familiebedrijven. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven in de sectoren van retail en automotive.

Ongeveer twee derde van alle familiebedrijven in Nederland werken over de grens met andere bedrijven. In het onderzoek wordt het bedrijf Koninklijke Boon – een fabrikant van elektronische toegangsdeuren – wordt in het onderzoek als voorbeeld genoemd voor internationale handel. Bij hen is in 2014 de omzet met ruim elf procent gestegen. Daarnaast opende dit bedrijf twee vestigingen in Milaan en Sydney. Naast handel met het buitenland ziet adviesbureau Clifton  ook dat het goed gaat met de agrarische sector, de voedingsmiddelenindustrie en zelfs de bouw- en installatiesector. Sinds 2010 is er daar een groei te zien.

Crisis
De gevolgen van de economische crisis van 2008 lijken hiermee langzaam minder voelbaar te worden binnen de Nederlandse economie. Familiebedrijven komen over het geheel goed uit de crisis omdat  ze met hun conservatieve karakter zuinig investeren en goed met het geld omgaan. Bedrijven die in handen zijn van investeringsmaatschappijen profiteren nog beter van het economisch herstel, aldus  Vijverberg. “De beurskoersen begonnen half 2012 al aan een opmars. We kunnen echter nu pas stellen, nu de meeste jaarrekeningen over 2014 zijn gedeponeerd, dat het herstel van de Nederlandse economie ook reëel terug te zien is bij de familiebedrijven.”

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat familiebedrijven belangrijk zijn voor de Nederlandse economie. Nyenrode Business Universiteit kwam in 2010 naar buiten met resultaten waaruit blijkt dat zeventig procent van alle bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Destijds telde Nyenrode  260.000 familiebedrijven, met in totaal 4,3 miljoen werknemers. Met dit aantal zorgen familiebedrijven voor de helft van de totale bedrijfwinsten van ons land in 2010. Toch blijft er de vraag wat men precies verstaat onder een familiebedrijf; in het onderzoek van Clifton Finance bestaat een familiebedrijf als de tweede generatie dominant in het bedrijf aanwezig is.

Overname
Ongeveer 46 procent van de ondervraagde bestuursvoorzitters of directeur-grootaandeelhouders menen het stokje voor 2020 te willen overdragen. Van de ondervraagden denkt 58 procent dat de opvolger binnen familiaire  kringen ligt.

Recommended Posts