Familiebedrijven profiteren van wet flex-bv

Den Haag – De datum dat het bv-recht flexibeler wordt komt steeds dichterbij. Op 1 oktober gaat de nieuwe wet, die ook gevolgen heeft voor familiebedrijven, van kracht.

Door de wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht, de zogenaamde wet flex-bv, wordt het verplichte startkapitaal van €18.000 afgeschaft. Hiermee kunnen ook ondernemers zonder een goedgevulde bankrekening een bedrijf opstarten. Ook de bankverklaring en de notariscontrole zullen niet langer bestaan. Dit scheelt, zeker voor familiebedrijven, veel tijd en administratie.

Aandelen zonder stemrecht
Maar de belangrijkste verandering aan de huidige regeling binnen bv’s is een scheiding van zeggenschap en winstdeling. Dit houdt in dat, bijvoorbeeld binnen een groot familiebedrijf, er ook aandelen in omloop zijn zonder stemrecht. De houder hiervan heeft nog altijd recht op een deel van de winst, maar verder geen inspraak in het bedrijf. Wel blijft hij onderdeel van de algemene vergadering van aandeelhouders.

Oprichter touwtjes in handen
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie zijn er verschillende situaties denkbaar waarin de scheiding van zeggenschap en winstdeling voordelig is voor familiebedrijven. “Vader wordt bijvoorbeeld 65 jaar en draagt het familiebedrijf over aan zijn opvolger binnen de volgende generatie. Hij heeft zelf een goed pensioen opgebouwd, dus geen belang meer bij een deel van de winst. Wel wil hij zeggenschap in het bedrijf behouden; dan biedt een aandeel zonder recht op winst de uitkomst.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief