Familiebedrijven slaan hun slag

Amsterdam – Familiebedrijven pakken de crisis aan om hun slag te slaan op de overnamemarkt. Steeds meer private bedrijven verwachten dit jaar een acquisitie te doen.

Die conclusie trekt accountants- en adviesfirma PwC uit het halfjaarlijks onderzoek de ‘Private Companies Barometer’, dat gehouden is onder  ruim 200 ondernemers. Een opvallende uitkomst, gezien de crisis. Volgens PwC-partner Radboud de Groot is het huidige economische klimaat voor hen juist een uitgelezen kans om ‘zwakkere broeders’ met financiële problemen te kopen tegen lage prijzen.  Familiebedrijven zijn nog steeds tegen gunstige voorwaarden en condities gefinancierd. ‘Private bedrijven hebben betere papieren dan beursfondsen. Ze hebben meer geld opgepot en zijn minder afhankelijk van banken die zich terughoudend opstellen’, aldus de Groot in het Financieele Dagblad. Een jaar geleden bedroeg het aandeel private vennootschappen dat verwachtte een acquisitie te doen maar een kwart van het totaal, dat is inmiddels opgelopen tot ruim een derde.

Babyboomgeneratie
Of er daadwerkelijk meer overnames komen is niet te zeggen. Uit het PwC-onderzoek kan wel gesteld worden dat de babyboomgeneratie van de jaren vijftig wel openstaat voor verkoop van de zaak, maar dat veel verkoopprocessen stranden. Maar 6 procent van de respondenten denkt zijn bedrijf echt van de hand te doen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief