Familiebedrijven ten onder door krediettekort?

 In Finance

Deventer – Ondanks een verbetering van het Nederlandse ondernemersklimaat, is de kredietverlening het afgelopen jaar met vier miljard euro afgenomen. Dit zorgt voor financiële problemen die familiebedrijven uiteindelijk de kop kunnen kosten.

Het Nederlandse ondernemersklimaat is het afgelopen jaar verbeterd. Dit blijkt uit het Doing Business-rapport van de Wereldbank. Dit rapport toont aan de andere kant echter ook aan dat Nederland nog wel grote problemen heeft op het gebied van kredietverlening. De cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) beamen dit probleem. Deze laten namelijk zien dat de kredietverlening afgelopen jaar met maar liefst vier miljard euro is afgenomen.

Mieke Ripken, woordvoerster van MKB-Nederland, zegt tegen Fambizz dat het kredietprobleem een enorme belemmering vormt voor onder meer familiebedrijven. Zo wordt het voor familiebedrijven en andere MKB-bedrijven steeds lastiger hun bedrijf in leven te houden. Bovendien wordt het door de afname van het krediet lastiger om nieuwe, innovatieve ideeën door te voeren. “Familiebedrijven kunnen nog zulke goede ideeën hebben, maar als ze hier geen financiering voor krijgen, dan kunnen de ideeën rechtstreeks de prullenbak in. Dat is zonde als je het mij vraagt.”

 MKB-bedrijf in gevaar
Langzaam maar zeker kruipt de Nederlandse economie uit het diepe dal van de recessie. Dit wil echter niet zeggen dat de kredietverlening zo maar weer op gang komt. MKB-bedrijven kunnen voor het verkrijgen van krediet ook terecht bij niet-bancaire instellingen, want volgens Ripken verlenen de banken, evenals de voorgaande periode, ook de komende tijd niet zo één, twee, drie krediet aan bedrijven. Dit zorgt volgens haar al voor veel problemen in het MKB, maar die problemen kunnen alleen nog maar groter worden. “Mocht de kredietverlening de komende jaren niet veranderen, dan sneuvelen er ongetwijfeld heel veel familiebedrijven en andere bedrijven in het MKB.”

Recommended Posts