Familiebedrijven: “UBO-register leidt tot Quote 500-inbrekerslijst”

Familiebedrijven zien op tegen de invoering van het UBO-register in 2017. Het register zal volgens minister Dijsselbloem deels openbaar zijn, waardoor de gegevens in handen van criminelen kunnen vallen. “Zo ontstaat er een nieuwe Quote 500-inbrekerslijst”, zeggen ondernemers in Forum, het blad van VNO-NCW.

Belastingontduiking
Nederland moet het UBO-register op last van de EU invoeren in de strijd tegen belastingontduiking, witwassing en de financiering van terrorisme. In het register staan de persoonsgegevens van aandeelhouders met een belang vanaf 25 procent. Het kabinet gaat tot dusver uit van een deels openbaar register. Familiebedrijven zijn niet tegen transparantie, maar willen dat het register alleen ingezien kan worden door officiële instanties.

Met de billen bloot
“Op die manier kunnen we net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan”, zegt Marlies van Wijhe, voorzitter van Familiebedrijven Nederland in Forum. Het kabinet houdt volgens haar onvoldoende rekening met de specifieke cultuur van familiebedrijven. “Niet iedereen wil in de openbaarheid met zijn financiële status.”

Ontvoering familieleden
In het ergste geval kan de openbaarmaking van persoonsgegevens leiden tot de ontvoering van familieleden, vrezen de familiebedrijven. Peter van den Dool, coach van familiebedrijven, voegt toe: “Ondernemers die met de bedrijfsopvolging bezig zijn, zullen zich afvragen of zij dit risico wel aan hun kinderen willen opleggen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief