Familiebedrijven zien licht aan einde van tunnel

 In Finance

’s-Hertogenbosch – De crisis lijkt zijn grootste impact gehad te hebben. Ondernemers in familiebedrijven worden namelijk steeds positiever over de Nederlandse economie en de ontwikkelingen in hun eigen sector.

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) van familiebedrijven zijn vele malen positiever over de Nederlandse economie in het algemeen en over de ‘eigen’ sector van het familiebedrijf. Dit blijkt uit de zevende Van Lanschot Familiebedrijven Barometer, een halfjaarlijkse peiling onder ondernemers in Nederlandse familiebedrijven. Aan dit onderzoek, dat Van Lanschot sinds 2010 verricht, namen 249 DGA’s deel. Van de deelnemende dga’s verwacht 30 procent een verbetering van de Nederlandse economie, tegenover 23 procent een half jaar geleden. Daarnaast verwacht 27 procent van de DGA’s positieve ontwikkelingen ten opzichte van de eigen sector, tegenover 23 procent een half jaar eerder.

Economisch herstel
Ondernemers verwachten voor het komende halfjaar maar een licht herstel in de economische vooruitzichten voor het eigen familiebedrijf en een kleine verbetering in de orderportefeuille en werkgelegenheid. Een punt van kritiek dat uit het onderzoek naar voren komt is de geringe aandacht van de overheid voor familiebedrijven. Veel ondernemers van familiebedrijven hebben het idee dat de regering onvoldoende kansen voor familiebedrijven creëert.

Pijnpunten
Ondanks het verwachte lichte economische herstel in de komende zes maanden, zijn er ook pijnpunten. Voor ondernemers in familiebedrijven zorgen de administratieve lastendruk, wet- en regelgeving, debiteurenrisico’s en prijsontwikkelingen in de markt voor de grootste problemen. Ook is het voor veel familiebedrijven lastiger om geschikt personeel te vinden en te behouden en zijn er zorgen over de pensioenregeling van werknemers.

Kredietverlening
Door de crisis is het voor veel familiebedrijven haast onmogelijk geworden om nog een financiering te krijgen bij een bank. Directeuren van familiebedrijven staan dan ook in ruime meerderheid achter het plan dat door middel van onder andere overheidsborgstelling de kredietverlening weer op gang moet komen. Zo moet het ook voor familiebedrijven weer mogelijk worden een financiering te krijgen, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen binnen de Nederlandse economie.

Recommended Posts