“Familiebedrijven zijn te bescheiden”

Reinigingsmiddelenbedrijf Spectro uit Oss heeft zich ingeschreven voor de Familie Fundament Award. Het gaat het bedrijf niet puur om de winst; het hoopt vooral op wat publiciteit.

Familiebedrijf Spectro, dat al vijftig jaar actief is in de reinigingsindustrie, is in 1963 opgericht door Clemens Metternich Sr. Destijds heette het bedrijf Producten Sociëteit Metternich. In 1986 splitsten Clemens en Trix Metternich het bedrijf af, waarna zij verder gingen onder de naam Spectro. Dit jaar heeft Clemens’ zoon Laurens (midden) een groot deel van de aandelen overgenomen.

Aandacht
Spectro ziet de Familie Fundament Award als een goede manier om publiciteit te genereren. Met name Laurens Metternich maakt zich hard voor de deelname: “Pa, we moeten zorgen dat we wat meer aandacht krijgen. We zijn veel te bescheiden. Dat is de reden dat wij ons familiebedrijf hebben ingeschreven voor deze award.”

Bescheiden
Mensen met een eigen bedrijf zijn hier vaak trots op. Familiebedrijven zullen ook trots zijn op hun bedrijf, maar hierover opscheppen doen ze niet zo snel: “ze zijn te bescheiden”, zegt Metternich. Als klein familiebedrijf moet je oppassen dat je niet wordt ondergesneeuwd door de grote, beursgenoteerde bedrijven. “Vertel dus wat je doet. Doe je dat niet, dan kunnen mensen je er ook niet mee complimenteren”, meent Metternich. “Grote bedrijven hebben vaak een hele marketingafdeling om dit naar buiten te brengen.”

Vooruitzicht
Spectro doet mee aan hartstikke veel leuke en interessante projecten. Het gaat met name om nationale projecten, maar op termijn hoopt het bedrijf internationaal te kunnen groeien. “Daarvoor is het wel belangrijk dat we onszelf laten zien”, zegt Metternich. “Als je je laat zien zal je op termijn vast beloond worden voor de gedane inspanningen!”

Ook inschrijven voor de Familie Fundament Award? Inschrijven kan tot 18 oktober. Ga naar de website van het NCFB.  

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief