5 vragen over de overname van Douglas

Deze week werd bekend dat Douglas niet naar de beurs ging, maar overgenomen werd door CVC Capital Partners. Hoe zat het nou precies met die overname? 5 vragen en antwoorden.

Q. Is Douglas een familiebedrijf?
A. Ja en nee. Vanaf 2012 was het cosmeticaconcern in handen van de Duitse familie Kreke en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International. Die laatste partij heeft 80 procent van de aandelen, de familie 20 procent. Saillant detail: de familie Oetker had tot dat moment een kwart van de aandelen.

Q. Is de parfumerie een grote speler in de cosmeticamarkt?
A. Daar lijkt het wel op. Douglas is een van de grootste spelers op de Europese cosmeticamarkt; het heeft meer dan 1.700 filialen in 19 landen en boekte vorig jaar een omzet van 2,5 miljard euro.

Q. Douglas stond eerder dit jaar in de etalage. Waarom?
A. De familie Kreke en Advent International wilden hun belangen nog voor deze zomer verkopen. De verkoop moest zo’n drie miljard dollar opleveren. Een van de opties was een beursgang. Destijds ging in financiële kringen het verhaal dat Advent 40 tot 60 procent van zijn aandelen zou verkopen.

Q. Waarom ging die beursgang niet door?
A. CVC Capital Partners maakte de overname van Douglas deze maandag bekend, slechts een paar dagen nadat Douglas plannen voor een beursgang bekendmaakte. Het precieze bedrag van de overname is niet bekend, maar zou volgens anonieme bronnen circa 2,8 miljard euro zijn.

Q. En nu?
A. Douglas lijkt in goede handen. Soren Vestergaard-Poulsen van CVC ziet groeipotentieel in de zeer aantrekkelijke Selective Beauty Market in Europa. Daarnaast liet hij ook weten dat Douglas “misschien met acquisities of andere investeringen gaat uitbreiden naar Azië en andere regio’s in de wereld.” De CVC-manager beschikt over ervaring in de parfumeriewereld: CVC nam in 2007 een meerderheidsaandeel in de Deense beautyketen Matas. Vestergaard-Poulsen was voorzitter van dat bedrijf.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief