Alternatieve financieringen niet populair onder familiebedrijven

Eigenaren van familiebedrijven willen het liefst het bedrijf zelfstandig, uit eigen middelen, financieren. Familiebedrijven worden gezien als ‘doe-het-zelvers’, zo blijkt uit een onderzoek van BDO. 57 procent van de familiebedrijven zou eerst naar de eigen rekening kijken wanneer er geld nodig is.

“Het laatste wat je wilt, is met de pet rond, of voor vreemden je doopcel lichten. Laat staan externen inspraak geven in je koers en mee laten plukken van jouw (familie)vruchten”, aldus Joost Vat, Partner BDO Familiebedrijven, in het tijdschrift Anders van BDO. Volgens Sander van der Veen, fiscalist bij BDO Hengelo staat het gebruik van eigen vermogen voorop: “Pas wanneer het ‘schuurt’ met de bank, gaan familiebedrijven kijken naar alternatieve vormen.”

Top 5
In het onderzoek van BDO worden zeven verschillende alternatieve financieringsvormen genoemd; waaronder crowdfunding en private equity. Ook komen de voor- en nadelen aan bod. “Het is lastig om één alternatief het populairst te noemen”, aldus Van der Veen. Dit komt doordat alternatieve financieringsvormen in beginsel als niet aantrekkelijk worden ervaren door familiebedrijven. Vooral door de condities die hierbij gesteld worden. Dat wordt ervaren als inleveren van verworden vrijheden. Als men toch voor externe financieringsvormen kiest, gebeurt dit eerder voor aanschaf van vastgoed en middelen. Vooral ook omdat de financier dit vooral meer zekerheid biedt.

In het onderzoek van EIM, Economisch Instituut voor Midden- en Klein bedrijf, is een top 5 gemaakt van zaken waar familiebedrijven voor lenen. Lijstaanvoerder is het investeren in werkkapitaal, waar maar liefst 38 procent van de familiebedrijven voor sparen.

Om familieruzies te voorkomen bij de keuze tussen interne of externe financiering, is er het Family Treasure Statuut uitgebracht. In dit document staat binnen welke kaders je samen de investerings- en financieringsbeslissingen neemt en wat daarbij de belangen zijn van de diverse familieleden. Op deze manier wordt de vrede binnen het bedrijf bewaard en kan er ambitieus geïnvesteerd worden.

Geheim van de Smit
Als een (familie)bedrijf voor alternatieve externe financiering kiest, hangen daar een aantal nadelen aan: “Voordat externe financiering wordt goedgekeurd, wil de desbetreffende investeerder veel informatie verkrijgen.” Daarnaast vragen families zich af waarom ze nu voor externe financiering kiezen: “Vaak denken familieleden ‘Waarom moeten we deze informatie gaan delen?’ Daarnaast geef je inzicht in ‘De geheim van de Smit’, dit is voor een familiebedrijf een grote stap.”

Een alternatieve vorm van financiering die in het onderzoek genoemd, is private equity. Hierbij investeren durfinvesteerders in het familiebedrijf. Wanneer de eigenaar van het bedrijf voor deze financieringsmogelijkheid kiest, haalt hij niet-familieleden de onderneming in – wat ook niet zonder risico is: “Investeerders willen zeggenschap in het bedrijf, daar kunnen familieleden moeite mee hebben.”

Het binnenhalen van extern vermogen heeft ook voordelen. Vaak wordt er bij het verkrijgen van externe financiering gezocht naar investeerders die ook kennis in de markt hebben waar het bedrijf in opereert: “Je krijgt er een netwerk en expertise bij.” Daarnaast krijgt de familie en het bedrijf de uitdaging om extra zakelijk te zijn wanneer er iemand ‘van buitenaf’ binnenkomt en worden de afgelopen prestaties van de nieuwkomer onder de loep genomen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief