Extra steun voor Nederlandse mkb

Ondernemers in het MKB, waaronder veel familiebedrijven, kunnen rekenen op meer steun van de Europese Investeringsbank (EIB). De bank stelt 400 miljoen euro extra kredietfaciliteiten voor mkb-financiering beschikbaar. 

Sinds 2009 leende de Rabobank in totaal 1,6 miljard euro via de EIB aan Nederlandse bedrijven. Dat leverde in totaal 14.000 nieuwe banen op. Rabobank en DLL, een dochteronderneming van de Rabobank, kunnen voordelig geld lenen van de EIB. Dat verhalen ze naar een rentekorting voor kleinere ondernemingen. Rabobank en DLL hebben toegezegd de €400 miljoen van de EIB uit eigen middelen te verdubbelen voor het steunen van het Nederlandse mkb.

“Het gaat niet om kredieten die we anders niet zouden verlenen. Onze inschatting van risico en financiering blijft dezelfde. Die rentekorting is niets meer dan een extraatje voor onze klanten”, aldus Jan van Nieuwenhuizen, lid van de raad van bestuur van de Rabobank.

Het Junckerplan
De EIB wil 25 procent van de tegoeden inzetten voor wat het Junckerplan wordt genoemd, vertelt vicepresident Pim van Ballekom. “Ook in het kader van risicospreiding willen we meer in Nederland doen.” Het Junckerplan behelst dat kleinere ondernemers gesteund worden met risicovolle investeringen en de financiering van onderzoek en innovatie.

Financieren van het mkb
Van Ballekom: “We zijn hier niet om de situatie op de markt van kredietverlening te ontwrichten, maar om die te ondersteunen waar die faalt. Nederland staat bijvoorbeeld op een van de laatste plekken in Europa als het gaat om het financieren van het mkb.” Al eerder kaartte Hans Biesheuvel dit probleem aan tijdens de Nationale Ondernemersdag op 10 september.

Nieuwe problemen, nieuwe oplossingen
EIB-president Werner Hoyer erkent ook de problemen in Europa. “In het verleden hadden de problemen vooral te maken met infrastructuur. Nu kijken we onder andere naar datacenters, nieuwe energieoplossingen, educatie, onderzoeken en het financieren van het mkb.”

Later dit jaar komt geld beschikbaar voor een nieuw initiatief: het Bussiness Angel Fund voor Innovatieve startups. Initiatiefnemer zijn het ministerie van Economische Zaken en het Europese Investerings Fonds (EIF). De gereserveerde 45 miljoen euro is bedoeld voor kleine investeerders.

Innovatieprojecten
De EIB heeft eerder krediet verstrekt aan Nederlandse bedrijven, met name voor innovatieprojecten. Jaarlijks vloeit er ongeveer tussen de 2 en 2,5 miljard euro naar de Nederlandse economie. Bij regulier krediet draagt de EIB maximaal 30 procent bij, voor innovatieve projecten kan dat percentage oplopen tot 50 procent.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief