Familiebedrijf in dubio over extern toezicht [update]

Amsterdam – Geen familie meer in de dagelijkse leiding of het toezicht? Dan verkopen we het bedrijf maar. Dat lijkt de gedachte van veel families van familiebedrijven te zijn.

Niet alleen de zaak verkopen bij gebrek aan overdracht is een trend die zich aftekent. Steeds meer familiebedrijven blijken qua toezicht open voor inmenging door buitenstaanders, blijkt uit een analyse van Boer & Croon onder bestuurders van familiebedrijven met een minimale omzet van 10 miljoen euro. De familieleden die het bedrijf besturen zien ook wel in dat extern toezicht nodig is, want een klankbord is handig om risico’s goed in te kunnen schatten. “Dan kun je tijdig bijsturen”, zegt Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon en medeverantwoordelijk voor de afdeling Corporate Finance.

Dagelijkse leiding onder druk
Van de ondervraagde bedrijven laat 44 procent het dagelijks bestuur controleren door een raad van commissarissen met een deel buitenstaanders. Deze ontwikkeling heeft wel tot gevolg dat de ondernemingsvrijheid van de dagelijkse leiding onder druk komt te staan. Vijverberg: “Er komt veel meer emotie en betrokkenheid bij kijken. Familieleden willen het zelf zoveel mogelijk voor het zeggen hebben.”

Bedrijfsbelang boven familiebelang
Bestuurders van familiebedrijven stellen het bedrijfsbelang boven het familiebelang. Bijna 60 procent van de bestuurders geeft aan het stokje over te dragen aan de buitenwereld als dat het beste is voor de onderneming. Voor hen zijn er dan geen zwaarwegende redenen om alle aandelen in de familie te houden. “Voor veel bestuurders is het moeilijk daadwerkelijk afstand te nemen van hun bedrijf. Mocht de situatie zich toch voordoen, dan kiezen de meesten ervoor de onderneming te verkopen omdat hun toegevoegde waarde niet langer meer aanwezig is”, aldus Vijverberg.

UPDATE: Het volledige onderzoek van Boer & Croon vind je hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief