Familiebedrijf Unica leert van crisis

Unica, een van de grootste onafhankelijke installatiebedrijven in Nederland, wijzigt de koers om de crisis te doorstaan. Werk onder de kostprijs aannemen is voortaan uit den boze.

Het familiebedrijf is te lang doorgegaan met projecten die te weinig opleverden en soms op verliezen uitdraaiden, zo blijkt uit een interview van het Financieele Dagblad met Daan van Vliet, interim-ceo en gedelegeerd commissaris bij Unica en commercieel directeur Laurens de lange. “Als je projecten met een relatief klein verlies aanneemt, leert de ervaring dat de verliezen alleen maar groter worden. Hoe groter het verlies, hoe ontevredener ook de opdrachtgever. Ook uit het oogpunt van klanttevredenheid moet je dat dus niet doen”, zo stelt De Lange in de krant.

Rode cijfers
Uiteraard merkt Unica de gevolgen van de malaise in de bouwsector. Waar het bedrijf tussen 2008 en 2011 nog kon rekenen op een omzet van rond de 300 miljoen euro, met een nettoresultaat net onder de 10 miljoen euro, dook het concern vorig jaar in de rode cijfers. De omzet daalde van 275 miljoen naar 236 miljoen in 2013 en er werd 1,3 miljoen verlies geleden. De Lange geeft aan dat hier deels bewust op gestuurd is. Zo is het verlies ook deels te verklaren als gevolg van reorganisatiekosten, het faillissement van een belangrijke bouwer in Zuid-Nederland en van disputen met enkele bouwers over meerwerk.

 Toekomstbestendige koers
Van Vliet is van 1982 tot 2007 ceo geweest en heeft alle aandelen in handen van het 81-jarige familiebedrijf. Nadat zijn opvolger Rik Dikken in mei vorig jaar opstapte omdat deze toe was aan een nieuwe uitdaging, nam Van Vliet tijdelijk opnieuw de leiding op zich. Hij richt zich vooral op het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Al eerder zette Unica zich neer als een allround technisch dienstverlener, in plaats van het traditionele installatiewerk. Het bedrijf profileert zich met diensten als energiebeheer, industriële automatisering, beveiliging en ICT-oplossingen. Zaken als duurzaamheid, energiebesparing en decentrale energieopwerking spelen een steeds grotere rol.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief