Familiebedrijf VolkerWessels na 14 jaar weer beurs op

Bouwbedrijf VolkerWessels, de tweede bouwer van Nederland, gaat de Amsterdamse beurs op. Dit is het bedrijf niet vreemd, want tot 2003 was het ook beursgenoteerd. De oprichtersfamilie haalde het toen voor 700 miljoen euro van de beurs om er een familiebedrijf van te maken. De aandeelhoudersfamilie heeft nu de wens om haar “kapitaal meer te spreiden”.

Het kapitaal van de familie is aanzienlijk. Zo staat Dik Wessels op de tweede plek in de Quote500 met een geschat vermogen van 3,3 miljard euro. Hij is daarmee de op een na rijkste Nederlander.

De bedoeling is om een klein deel van de aandelen te verkopen. De familie houdt een meerderheidsbelang in het bedrijf. Halverwege mei moet de eerste beursnotering in Amsterdam een feit zijn.

Roadshows
De komende weken worden in binnen- en buitenland ‘roadshows’ gehouden om beleggers en investeerders te interesseren voor de aandelen. De beursgang zou naar verwachting 1,5 tot 2 miljard euro opbrengen.

Bij de beursgang, die afhankelijk van de marktomstandigheden in de komende weken moet plaatsvinden, worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De familie Wessels verkoopt in eerste instantie een minderheidsbelang. Hoe groot dat zal zijn, is nog niet bekend. Op termijn moet het merendeel van de aandelen verhandelbaar worden op de beurs, maar de oprichtersfamilie blijft wel als aandeelhouder bij VolkerWessels betrokken.

Liquiditeit
De beursnotering zal VolkerWessels makkelijker toegang verschaffen tot de kapitaalmarkt, zei topman Jan de Ruiter in een toelichting. Hij voegde daar overigens aan toe dat het bedrijf op dit moment geen behoefte heeft aan meer liquiditeit.

Wel rekent hij erop dat de beursgang voor meer aandacht en naamsbekendheid zal zorgen. “Dat kan bijvoorbeeld helpen bij het aantrekken van personeel”, aldus De Ruiter. Grote strategische stappen zullen waarschijnlijk niet plaatsvinden. VolkerWessels blijft mikken op een “gecontroleerde, winstgevende groei”. Eventueel kunnen overnames daarbij helpen maar dat is volgens De Ruiter geen nieuw beleid. Evenmin is daarvoor een beursnotering noodzakelijk. “Acquisities zijn tot nu toe altijd gefinancierd vanuit de kasstroom, ik ga er vanuit dat dat zo blijft”, aldus de topman.

Cijfers
VolkerWessels is behalve in Nederland actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Noord-Amerika. In 2016 werd een jaaromzet van 5,5 miljard euro behaald en een nettowinst van 103 miljoen euro. Het bedrijf heeft een orderportefeuille ter waarde van 8,2 miljard euro. Er werken zo’n 16.000 mensen bij de bouwer.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief