“Familiebedrijven gaan personeel ontslaan door sociale maatregel”

Door een nationaal stimuleringsplan om werklozen aan gesubsidieerd werk te krijgen, worden familiebedrijven in de bouwsector de komende jaren gedwongen eigen personeel te ontslaan.

De Volkskrant schrijft vandaag over een ‘werklozencarrousel’, die in de bouw dreigt te ontstaan door een plan dat de komende jaren duizenden werkloze jongeren en ouderen aan gesubsidieerd werk moet helpen. Door het beleid, uitgevoerd door gemeenten, zijn bouwbedrijven gedwongen werklozen aan het werk te helpen wanneer zij opdrachten krijgen van de overheid. Aannemers klagen echter dat wanneer zij vaker gedwongen lokale werklozen aan moeten nemen, zij genoodzaakt zullen zijn hun eigen personeel te ontslaan.

Verdringend effect
Familiebedrijven staan vaak juist bekend om de nauwe banden tussen werkgever en personeel. Door het plan komt deze kwaliteit onder druk te staan en bovendien is er het gevaar dat deze bedrijven onnodig kennis verliezen ten gunste van matig gekwalificeerde krachten die door middel van subsidies aan het werk worden gehouden. Volgens Bouwend Nederland en het ministerie van Sociale Zaken wordt geen personeel verdrongen en zorgt het plan juist voor extra arbeidsplaatsen. Arbeidseconoom Ronald Dekker stelt in het artikel echter dat het werk dat te verdelen is nog altijd even groot is, waardoor er wel degelijk een verdringend effect is.

Passanten 
Vooral bouwbedrijven die voor bijna al hun werk afhankelijk zijn van gemeenten, zoals wegenbouwers en bedrijven die riolering aanleggen, zouden geraakt worden door de maatregel. Deze bedrijven hebben door bezuinigingen vaak nu al te weinig werk voor hun eigen personeel. Met het nationale stimuleringsplan gaan deze werkplekken nu ook nog eens verloren aan ‘passanten’, stelt een wegenbouwer in de krant.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief