Familiebedrijven steeds actiever opzoek naar investeringen

Familiebedrijven en family offices gaan actiever op zoek naar investeringen. Private equity en het kopen van een bedrijf wordt voor deze partijen steeds aantrekkelijker.

De fusie- en overnamemarkt wordt door toenemende investeringen van familiebedrijven en family offices steeds robuuster. Zo verhoogde SHV, van de familie Fentener van Vlissingen, afgelopen maandag het bod op Nutreco. Ook het familiebedrijf Cargill toont belangstelling in Nutreco. Verder nam Boskalis, van de familie Van der Vorm, vrijdag een belang in Fugro en nam investeringsmaatschappij Indofin, van miljardair Cees de Bruin vorig jaar een meerderheidsbelang in IHC Merwede. Het sentiment in de fusie- en overnamemarkt van welgestelde families en hun bedrijven wordt steeds beter, zo schrijft het Financieel Dagblad.

Fusie- en overnamemarkt
Door het lage rendement op obligaties wordt het voor vermogende families steeds aantrekkelijker om te kijken naar alternatieven als het kopen van een bedrijf en het investeren in private equity. Maurits Bruel, van familiebedrijvenadviseur MesaFBC, merkt daarbij op dat families doorgaans alleen beleggen in wat ze begrijpen. “De families hebben geen extravagante levensstijl en beleggen ook niet op de beurs in de hoop een rally mee te maken, om op het juiste moment uit te stappen. Ze willen waarde creëren”, aldus Bruel in het Financieel Dagblad. De overnamemarkt is hierdoor de laatste jaren iets aangetrokken en volgens Bruel zal deze trend aanhouden. Al zal volgens hem een enorme stroom aan deals waarbij bedrijven lukraak gaan kopen, uitblijven. “Er wordt flink gezocht, maar een van de kenmerken van familiebedrijven is dat ze vrij rigide zijn in de waardebepaling. Daarmee beperken zij zichzelf: overnames zijn al snel te duur”, aldus Bruel.
Hoewel de markt is verbeterd zijn er volgens Tom Beltman van overnamebemiddelaar Marktlink toch relatief weinig deals geweest. Wel is er op dit moment veel kapitaal waarvoor een investeringsbestemming wordt gezocht. Beltman: “De laatste jaren zien we steeds meer families die direct of via fondsen speuren naar investeringen.”

Financiering bij de bank
Volgens Beltman heeft de fusie- en overnamemarkt haar toenemende aantrekkelijkheid tevens te danken aan het feit dat de financieringsruimte bij banken kleiner is geworden. De crisis heeft er toe geleid dat banken veel minder krediet verstrekken dan voorheen, waardoor bedrijven moeilijker financiering kunnen vinden en op zoek gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld bij private partijen die wel vermogen hebben.  “Ik heb de indruk dat langzamerhand private investeerders en bedrijven elkaar steeds beter beginnen te vinden”, aldus Ruben Freudenthal, adviseur van vermogende particulieren bij Deloitte. “Je ziet dat nu vooral in vastgoed, waar de rol van banken steeds meer wordt ingevuld door private equity.”

Nuance
De opmars van familiebedrijven op de fusie- en overnamemarkt wordt echter genuanceerd door Rolf Visser, fusie- en overnameadviseur bij Deloitte. Visser: “De recent aangekondigde transacties zorgen voor veel reuring, maar families die investeren, dat is van alle tijden. Hun bedrijven of investeringsvehikels vormen een constante factor in de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Maar door het verbeterende investeringsklimaat neemt het aantal private-equitytransacties, waaronder die van family offices, weer toe.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief