Hoe succes kan leiden tot ondergang van jouw familiebedrijf

Veel opvolgers die we tegenkomen zijn heel trots op hun familiebedrijf. Ze werken keihard om het bedrijf succesvol voort te zetten en daarbij de harmonie binnen de familie te bewaken. Meer opdrachten, meer omzet en meer groei. Dat is het ultieme doel van iedere ondernemer. Tenminste dat zou je verwachten. Echter, niets is minder waar!

Wanneer we vragen naar de ambities van deze familiale ondernemers en de toekomst van hun bedrijf horen we heel regelmatig “Ik wil in ieder geval niet meer groeien met mijn bedrijf.” Als we vervolgens doorvragen, blijkt dat ze bedoelen dat ze het niet nog drukker willen krijgen. Bij het woord ‘groei’ denken de opvolgers namelijk meteen aan meer medewerkers en meer stress, en dat is niet wat ze willen.

Rijdende trein
Of groei echt gelijk staat aan een vollere agenda en meer personeel heeft vaak te maken met de structuur van het familiebedrijf. Als opvolger stap je op een rijdende trein. Hard werken is vaak het credo, waardoor de opvolgers voornamelijk op de werkvloer staan en zich onvoldoende bezighouden met de strategie van het bedrijf.

Zo spraken we een aantal maanden geleden met Jos. Hij runt samen met zijn broer een familiebedrijf in de installatietechniek met 60 man personeel. Ook Jos was zo’n ondernemer die in eerste instantie aangaf niet meer te willen groeien. Beide broers werkten zich drie slagen in de rondte. Ze waren al geruime tijd uit balans en allebei uitgeput.

Het familiebedrijf is de laatste jaren stevig gegroeid, maar werd nog op precies dezelfde manier gerund als hoe de vader van de ondernemers het altijd deed. Medewerkers kregen alleen instructies van de broers, leidinggevenden ontbraken. In de aansturing ging veel mis, waardoor er problemen waren met medewerkers én opdrachtgevers.

De broers waren de hele dag brandjes aan het blussen. Dit kostte veel energie, tijd en heel veel frustratie. Logisch dat ze bij het woord ‘groei’ meteen in weerstandmodus schoten. Meer groei was in deze structuur simpelweg niet mogelijk. De broers dreigden door deze situatie ten onder te gaan aan hun eigen succes en besloten daarom ook op zoek te gaan naar een externe partij die hen kon helpen weer overzicht te krijgen.

Professionaliseringsslag
We hebben met de broers hun individuele talenten en drijfveren in kaart gebracht, onderzocht of hun rollen en verantwoordelijkheden nog pasten bij het huidige bedrijf, de structuur én bij hen als individu.

Nadat er helderheid was over de taken en verantwoordelijkheden, zijn de broers aan de slag gegaan met het structureren van hun bedrijf, het stellen van doelen en het bepalen van beleid waardoor hun medewerkers ook wisten waar ze aan toe waren. Een enorme professionaliseringslag dus.

Een paar maanden later
Inmiddels geven Jos en zijn broer aan dat ze meer overzicht en plezier in hun werk hebben. Het bedrijf is kwalitatief gegroeid, de hoeveelheid klachten sterk afgenomen en het aantal brandjes dat geblust moet worden is met meer dan de helft gedaald. De broers denken nu zelfs weer aan groei. Zij zagen net op tijd in dat zij een externe partij nodig hadden om hun bedrijf van de ondergang te redden. In hun handelen zijn ze daadkrachtiger en eensgezinder geworden. Het bedrijf heeft nu een duidelijke structuur, de broers zijn duidelijker in hun communicatie waardoor zij medewerkers weten te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Een enorme winst voor de broers, het personeel en hun gezinnen.

Dit blog werd geschreven door onze partners van Succesvolle Opvolging.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief