Buy2Let biedt kansen voor particuliere belegger op huurmarkt

Hoe halen we de woningmarkt uit het slob? Een vraag die Dimf Ghijsels regelmatig hoorde toen zij nog als Hoofd Research werkzaam was bij Bouwfonds IM. Als antwoord op die vraag startte zij samen met Huib Boissevain (CEO van fondsenaanbieder Annexum) het bedrijf Buy2Let Nederland. Een loket waar particuliere beleggers die eigenlijk te klein zijn om de professionele woningmarkt te bedienen, terecht kunnen. “Hiermee bieden wij een stukje van de oplossing.”

De Nederlandse woningmarkt is al lange tijd in beweging en dat lijkt op korte termijn niet te stabiliseren. Op korte termijn dreigt een woningtekort. Terwijl woningen momenteel zeer gunstig geprijsd zijn, worden de hypotheekvoorwaarden almaar strenger en blijven banken terughoudend. Voor veel mensen reden genoeg momenteel niet te kopen, maar te huren. “Dat maakt de verhuurmarkt zeer interessant voor beleggers. Er is meer behoefte aan huurwoningen en de prijzen zijn nu gunstig om in te kopen”, vertelt Ghijsels. “Wij verwachten dat ook losse verhuurwoningen als interessant beleggingsproduct gezien gaan worden. Met Buy2Let Nederland spelen wij daar op in. Grote particuliere beleggers kunnen zelf wel complexgewijs inkopen, maar de grote groep beleggers die maar één of twee huurwoningen wil, die is slecht vertegenwoordigd.” Mensen die een stabiel rendement willen, kopen een woning en mensen die een huis zoeken, kunnen deze huren. Het directe eigendom van een woningbelegging geeft stabiele inkomstenstroom op de langere termijn. De vastgoedexperts van Buy2Let helpen de belegger bij het kopen van een tweede huis om deze vervolgens te verhuren.

Complexe huurmarkt
In de door ons omringende landen is het volgens Ghijsels al volstrekt normaal dat de particuliere belegger kan beleggen in een woning voor de verhuur. Daar bestaan zelfs serieuze Buy-to-Let-hypotheken, in Engeland bijvoorbeeld omvat deze een derde van de totale hypotheekmarkt. “Nederland loopt op dat gebied flink achter, we moeten wakker worden. De woningmarkt wordt hier te veel gedicteerd door woningcorporaties. Ook de huurwetgeving en de huurbescherming zijn nogal complex”, zegt Ghijsels. “Beleggen in een huurwoning werd daardoor vaak niet als gebruikelijke optie gezien. Bovendien, lange tijd was het niet nodig zelf een potje voor later op te bouwen. We hadden tenslotte een zeer veilig pensioenstelsel. Maar dat is verleden tijd. Een beleggingswoning kan een aardig appeltje voor de dorst opleveren.”

Latente behoefte
De interesse in Buy2Let Nederland is groot sinds het begin april via verschillende media naar buiten is getreden. “Veel mensen geven via onze website aan dat ze geïnteresseerd zijn in een beleggingswoning, de latente behoefte is er”, legt Ghijsels uit. “De motor moet nu aangezet worden, maar dat vergt tijd. We boren in ieder geval een markt aan met groeipotentie.” Volgens Ghijsels is er een groep beleggers die eigen bezit ambieert. “Deze mensen willen wij bedienen. Wij bedienen de belegger die 200.000 euro vrij te besteden heeft, maar ook de belegger die miljoenen vrij te besteden heeft.”

Natuurlijk kan een belegger ook zelf via Funda een lege woning kopen, maar zakendoen met Buy2Let biedt wel de nodige voordelen. Ghijsels: “Wij ontzorgen de belegger volledig en zorgen voor inkoop, beheer en onderhoud van de beleggingswoning. En ook niet onbelangrijk: indien beleggers een woning kopen via Funda dan kopen zij een woning in Box 1; een woning bedoeld voor eigenaar-bewoner. Dan betalen ze vaak een te hoge prijs, terwijl ze opdraaien voor het beheer. Dat is zonde; wij kunnen groots inkopen. En bovenal, wij hebben dankzij onze jarenlange ervaring een professioneel vastgoednetwerk opgebouwd. Dat maakt ons sterk en een geloofwaardige partij in de markt. Momenteel zijn wij een soort ‘tussenpersoon’ die de belegger ontzorgt, maar over een aantal jaren hopen wij zelf de initiator te zijn.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief