Klein Beernink gooit het over een andere boeg

Tom Klein Beernink

Sinds afgelopen jaar heeft Tom in samenwerking met zijn broer Bart de leiding over kantoorspecialist Klein Beernink. Daarmee komt het bedrijf weer in handen van de familie. Vader Jan besloot acht jaar daarvoor namelijk het familiebedrijf over te dragen aan de toenmalige adjunct-directeur. Tom was er altijd heel duidelijk over geweest: hij zou nooit bij het bedrijf komen werken. Maar nu is hij de nieuwe directeur die verantwoordelijk is voor de grootste veranderingen die het bedrijf ooit heeft doorgemaakt.

tekst: Aaron Mirck

Tom Klein Beernink heeft altijd geroepen nooit in het familiebedrijf van zijn vader te gaan werken. “Ik genoot te veel van de vrijheid en creativiteit die bij mijn levensstijl hoorde. Op mijn vijftiende overleed een goede vriend en besefte ik dat je moet genieten van het leven, want je weet nooit wanneer het over kan zijn. Werk en school waren daardoor mijn laatste prioriteiten. Ik speelde in een band en toerde langs stand en land, had af en toe ergens een baantje en dacht er niet aan mijn vader op te volgen.”

Andere bedrijfscultuur
Doordat Tom aangaf niet warm te lopen voor het familiebedrijf, wordt de toenmalige adjunct-directeur door vader Jan Klein Beernink benoemd tot directeur. De bedrijfscultuur verandert aanzienlijk. “Mijn vader had tijd voor iedereen en bood alle werknemers een luisterend oor, terwijl de nieuwe directie rechtlijniger was.”

Tom besluit in 2013 het bedrijf te helpen met de achterstallige administratie en vraagt zich af waarom hij die bedrijfscultuur niet zou kunnen veranderen. “Ik was veel vrijheid en creativiteit gewend en daardoor botste ik met de nieuwe directie. De werknemers waren bang om het initiatief te nemen; men deed wat gevraagd werd en niets meer dan dat. Ik dacht dat men gelukkiger en daarmee productiever zou kunnen worden.”

Van een droom naar een plan
Korte tijd later neemt Tom de leiding over. De nieuwe directeur heeft een droom, maar weet pas na het zien van de Tegenlicht-uitzending over Ricardo Semler hoe hij die zou kunnen realiseren. De Braziliaan die het staalproductiebedrijf van zijn vader overneemt en democratiseert, betovert Klein Beernink. “Het personeel beslist daar over bijna alles: het salaris, de pauzes, hoe lang en hoe vaak ze werken. Een inspirerend verhaal dat mijn ogen opende. Ik ben zijn boeken gaan lezen en bedacht toen dat het mij ook moet lukken om dit te realiseren.”

Als eerste schaft Tom de hiërarchie af, waarna hij zijn collega’s meer vrijheden geeft. “Dat ging zo goed, dat we nog meer bevoegdheden over wilden dragen. We hebben het officiële MT opgeheven en gevraagd wie men over het beleid wilden laten beslissen. Binnen anderhalve maand gingen mensen opeens weer lachen en kletsen: een teken dat we op de goede weg waren.” Financieel betaalt het beleid zich ook uit. “We hebben het verlies van 2013 en de reorganisatie in één jaar tijd gecompenseerd. Het kan dus wel!”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief