Meningen over gevolgen koopzondagen verdeeld

Deventer – De koopzondag wordt een zaak van de gemeente. Dat is de conclusie uit het debat van de Tweede Kamer. De meningen over de gevolgen voor familiebedrijven lopen uiteen.  

De Tweede Kamer debatteerde 24 oktober over de initiatiefwet van D66 en GroenLinks, waarin staat dat de koopzondag een zaak van de gemeente moet worden. Een meerderheid van de Kamer geeft de koopzondag alle ruimte, waar deze voorheen voor twaalf koopzondagen per gemeente stemde. De meningen over de gevolgen voor familiebedrijven variëren echter.

‘Mogen’ wordt ‘moeten’
“Eigenaren van kleine familiebedrijven voelen zich genoodzaakt op zondag open te gaan omdat klandizie anders naar de grote concurrent verdwijnt”, meent Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. De eigenaren ervaren volgens haar een steeds grotere druk op hun gezinsleven. “Zij krijgen vaak te horen dat ze niet open móeten op koopzondag, maar dat is onzin. Voor veel winkels ontaardt ‘mogen’ als snel in ‘moeten’ als ze geen omzet willen verliezen.”

SP Kamerlid Sharon Gesthuizen meent ook dat het wetsvoorstel geen enkele bescherming voor kleine winkeliers bevat. PvdA steunt echter het voorstel van D66 en GroenLinks en gaf de partijen daarmee een meerderheid in de Kamer.

Zelf beslissen
Fambizz deed een kleine rondgang onder familiebedrijven naar hun mening over het wetsvoorstel. De meningen liepen sterk uiteen. Zo vinden sommige familiebedrijven dat het goed is dat gemeenten over koopzondagen mogen beslissen. “De gemeente weet immers op kleine schaal welke behoeftes er zijn en hoe deze vervuld kunnen worden”, meent Martin Roet, mede-eigenaar van Slenders Wasserij Stomerij in Haarlem. Ook Louis Schilder, mede-eigenaar van Lou & Mi in Volendam, is het niet eens met het Kamerlid van CU. “Ik voel me niet verplicht om op zondag open te gaan. Het gaat immers om de service die je klanten biedt en niet om hoe vaak je open bent.”

Andere familiebedrijven kunnen zich wel weer vinden in het standpunt van Schouten. “Als gemeentes beslissen over koopzondagen, kan dit inderdaad nadelig voor kleine familiebedrijven zijn”, aldus Manon Vroklage, woordvoerster van Javro Stoffen Supermarkt in Deventer. Javro is een van de vele familiebedrijven die zelf over de kwestie wil beslissen.

En dan is er nog de groep ondernemers die zich niet erg druk maken om de berichtgeving omtrent koopzondagen. Leon Wulms, eigenaar van familiebedrijf Wulro in Weert: “Ik vind het niet heel interessant. Ik kies er immers zelf voor of ik open ga of niet. De wet verplicht mij niets en ik voel ook geen druk van andere winkeliers.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief