Overnamemarkt langzaam uit het slop

Deventer – De stemming op de overnamemarkt wordt positiever. Steeds meer MKB-bedrijven, waar veel  familiebedrijven onder vallen, staan te koop en investeerders tonen massaal hun interesse.

Waar kopers eerst angstig waren voor de opbrengsten bij een verkoop, waren verkopers bang een kat in de zak te kopen. Het aantal kopers en verkopers van bedrijven in het MKB vertoont nu weer een stijging, waardoor overnemen aantrekkelijker wordt. Dit blijkt uit een peiling van het Financieele Dagblad over de stemming op de overnamemarkt na het derde kwartaal van dit jaar. “Veel ondernemingen hebben gewacht tot de economie in een periode van herstel kwam, dat is nu het geval dus komen bedrijven uit hun schulp”, zegt Tim van der Meer van Marktlink, adviesbureau bij aan- en verkoop van bedrijven.

Opvolging oorzaak overname
Vergrijzing speelt een grote rol bij een eventuele overname van bedrijven. In familiebedrijven is vergrijzing een belangrijk aandachtspunt, maar ook andere MKB-bedrijven hebben hiermee te maken. “Vergrijzing is zeker wel een van de oorzaken, maar er zijn er meerdere”, zegt Van der Meer. “Zo wordt er al jaren gezegd dat de babyboomgeneratie nu ongeveer met pensioen gaat, maar het is echt niet zo dat alle bedrijven dan direct overgenomen worden.” Doordat nog maar tien procent van de kinderen overweegt in het familiebedrijf te stappen, ontstaan er vaak problemen omtrent de opvolging. Door het niet kunnen vinden van een opvolger of niet actief op zoek gaan naar een mogelijke opvolger, zijn bedrijven steeds vaker genoodzaakt hun bedrijf van de hand te doen.

Private equity
Dankzij groepen van externe investeerders trekt de overnamemarkt weer enigszins uit het slop. Een voorbeeld van een groep externe investeerders is Antea. Zij beheert en initieert private equity-fondsen bijeengebracht door vermogende (ex-)ondernemers. Met deze fondsen worden jonge bedrijven met een groeipotentieel, volwassen ondernemingen in de expansiefase en bedrijven die te maken krijgen met een management buy-in/buy-out als oplossing voor een opvolgingsprobleem uit de brand geholpen. Volgens Van der Meer bieden deze fondsen een uitkomst voor bedrijven, aangezien het bedrijf hierdoor een stukje financiële stabiliteit krijgt en dit is bij banken veel moeilijker te krijgen.

Hoe voorkom ik dat mijn familiebedrijf verkocht wordt?
Doordat er nog maar weinig kinderen zijn die overwegen in het familiebedrijf van hun ouders te stappen, gaan veel familiebedrijven verloren. Om dit tegen te gaan is het aan te raden om als eigenaar op tijd je persoonlijke wensen en eisen te formuleren. Het gaat hierbij om de leeftijd van terugtreden en het geleidelijk of al dan niet ineens overdragen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief