Pensioen dga in familiebedrijf complex proces

Deventer – Door de economische crisis worden familiebedrijven lager gewaardeerd. Bij een eventuele verkoop aan de volgende generatie krijgt de huidige generatie daardoor dan ook minder geld voor het pensioen.

Veel familiebedrijven zijn minder waard dan voor de economische crisis. Uit het onderzoek dat het economisch bureau van ING eind vorig jaar hield, bleek dat dit gunstig is voor de overname van een familiebedrijf. Een overname door de lage waardering is immers goedkoper. Voor de huidige generatie in het familiebedrijf is dit echter een fikse financiële tegenvaller. Doordat voor veel familieondernemers geldt dat het bedrijf tevens hun pensioen is, krijgen zij zo minder geld voor hun oude dag.

Overdragen
Het regelen van het pensioen van een dga in een familiebedrijf is behoorlijk complex. De eigenaar van een familiebedrijf wil het bedrijf het liefst overdragen aan een familielid, maar dit kan gevolgen hebben voor zijn pensioen. Als een eigenaar het familiebedrijf niet extern wil verkopen, moet hij namelijk rekening houden met een lager pensioen. Het bedrijf is immers het pensioen van de ondernemer.  Doordat de kinderen zich inkopen in het bedrijf, heeft de stoppende generatie in ieder geval pensioengeld. Echter, door de lage waardering krijgen zij minder geld, dus voor de eigenaar is een overdracht in deze tijd helemaal niet zo lucratief. Als familiebedrijf moet je je pensioen daarom goed regelen. Dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor een speciaal fonds binnen het familiebedrijf. De directeur grootaandeelhouders storten ieder kwartaal een vastgesteld bedrag in dit fonds. Hierdoor blijft het geld niet alleen beschikbaar binnen de onderneming, maar is ook de oude dag van de eigenaars goed geregeld.

Nederlands voorbeeld
Beter nog is om het pensioengeld helemaal uit het bedrijf te halen. Dit realiseerde het Nederlandse familiebedrijf Hexspoor, gespecialiseerd in E-fulfilment, zich ook. De tweede generatie wilde na de oorlog uit het bedrijf stappen, maar had geen pensioen geregeld. De eigenaar wilde zijn pensioen nog even snel regelen door wat van het eigen vermogen mee te nemen. De opvolger, zijn zoon, wilde met dit eigen vermogen juist investeren in nieuwe machines en innovaties. Door deze discussie heeft het familiebedrijf nu een eigen rekening geopend voor het pensioen. Zo is het pensioen binnen je familiebedrijf in ieder geval goed geregeld.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief