Pepernotenfabrikant opent eigen winkels

De welbekende pepernoot krijgt volgend jaar 15 eigen winkels. De initiatiefnemer achter dit idee is familiebedrijf Van Delft Biscuits.

Sinds half oktober zijn er al twee pepernotenwinkels van Van Delft Biscuits geopend. De winkels in Amsterdam en Haarlem blijken enorm populair te zijn. Eigenaar van de koekjesfabriek in Harderwijk, Oscar de Lange, kreeg het idee na een bezoekje aan de M&M-winkels in Manhattan. Momenteel is de pepernotenproductie goed voor 10 procent van de jaaromzet van de fabriek.

Eigen identiteit
Twee decennia lang heeft de fabriek in anonimiteit geproduceerd. Zo goed als alle huismerkkoekjes van de grote supermarktconcerns in Noordwest-Europa zijn afkomstig van de veertien productielijnen van Van Delft Biscuits. Met de opening van de eigen winkels hoopt de Lange de eigen identiteit van het bedrijf weer terug te brengen. Naast het openen van speciale pepernotenwinkels wordt er in december ook een koekjesinnovatiecentrum geopend. ‘’Wij gaan met de beste koekjesbakkers van Nederland nog lekkerder koekjes ontwikkelen,’’ aldus de Lange.

Buitenland
De Lange voorziet een stijging van de export van pepernoten naar het buitenland. Als voorbeeld noemt hij de stroopwafel. Deze werd eerder ook niet geëxporteerd maar vindt nu met regelmaat zijn weg naar Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten. Momenteel worden pepernoten vooral naar Vlaanderen geëxporteerd omdat het sinterklaasfeest daar steeds populairder wordt. Maar Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken beginnen de pepernoot steeds meer te ontdekken. ‘’De verkoop van pepernoten over de grens is niet afhankelijk van het sinterklaasfeest.’’

Overname
Jan van Delft richtte Van Delft Biscuits in 1880 op. Toentertijd was de bakkerij de eerste die werkte met een lopende band. Deze unieke productiemethode zorgde voor een snelle groei van het familiebedrijf. Nadat de volgende generatie van de familie Van Delft het bedrijf voorzette, kwam er een overname door een externe partij. Oscar de Lange kocht samen met zijn broers en vader de fabriek over in 1990, waardoor het ook na de overname een familiebedrijf bleek. Tijdens de overname draaide de fabriek een omzet van ruim vier miljoen. Momenteel is dat 80 miljoen euro.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief