Regelgeving belemmert groei MKB

MKB-Nederland pleit voor afschaffing van de loondoorbetalingsregeling. Momenteel moeten familiebedrijven met 250 of minder werknemers in dienst ziek personeel gedurende twee jaar lang doorbetalen.

Dit staat in het actieprogramma voor doorgroei van het midden- en kleinbedrijf van de ondernemersorganisatie. MKB-Nederland stelt in haar groeiagenda dat de randvoorwaarden voor ondernemerschap in Nederland beslist niet optimaal te noemen zijn. De brancheorganisatie pleit voor een evenwichtigere verdeling tussen werkgevers en werknemers.

Belemmering van groei
Momenteel vormen de verantwoordelijkheden die veel kleine familiebedrijven hebben een belemmering voor de groei van het bedrijf. Met name de loondoorbetalingsplicht valt kleine bedrijven zwaar. Nergens anders ter wereld ligt dat risico voor twee jaar bij de werkgever. Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt ook dat zestig procent van de kleine bedrijven dit risico beperkt door minder snel personeel aan te nemen. Volgens MKB-Nederland is voor meer economische groei en banen het MKB-ondernemerschap hard nodig. Zij ziet het MKB als de kraamkamer van nieuwe ideeën en innovaties en heeft juist het MKB de kansen en ambitie om te groeien. Wel benadrukken zij dat Nederland te kampen heeft met een doorgroeiprobleem. Ondernemers lopen vast op regels, risico’s en lasten.

Privéongelukken
Ook zouden werkgevers volgens MKB-Nederland niet de verantwoordelijkheid moeten dragen voor ziektegevallen die voortkomen uit gedrag van medewerkers in de privésfeer, zoals bijvoorbeeld skiongelukken. Hiervoor zouden medewerkers zichzelf moeten verzekeren. Verder pleit MKB-Nederland voor minder wettelijke verlofrechten en moet de transitievergoeding bij contract eindiging na twee jaar ziekte geschrapt worden. Ook de BeZaVa, de wet die werkgevers tevens verantwoordelijk maakt bij ziekte van tijdelijke krachten, zelfs als die al uit dienst zijn, moet ook zo snel mogelijk van tafel.

Groei zet niet door
MKB-voorzitter Michaël van Straalen zegt in het FD zich niet te kunnen voorstellen dat minister Asscher van Sociale Zaken de loondoorbetaling laat voortbestaan. Van Straalen: “De crisis ligt achter ons, maar de groei zet niet door. Het MKB moet die groei realiseren. Daarvoor moeten we op dit moment doorpakken. De achilleshiel van de Nederlandse economie is dat kleinere bedrijven onvoldoende doorgroeien.” En juist de banengroei moet van de kleinere bedrijven af komen. Op de groeiagenda van MKB-Nederland staan eveneens zaken zoals betere toegang tot financiering voor het MKB, minder regeldruk vanuit de overheid, en een evenwichtigere balans tussen werkgeversplichten en werknemersrechten.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief