Relatietherapie voor familiebedrijven

In alle relaties gaat er wel eens wat mis. Zo ook tussen de broers Pim en Arthur Hulsebos, eigenaren van MultiMetaal in Den Helder. Daarom gingen ze in therapie, om zo het beste uit hun familiebedrijf te halen. En ze zijn niet de enigen die wel eens te maken hebben met een conflict.

Ondernemers Pim en Arthur zijn niet de enige die in therapie gingen. Ruzies komen regelmatig voor binnen familiebedrijven. Verschillen in levensstijl, ingesleten patronen en gevoelige kwesties uit het verleden kunnen tot een clash leiden, schrijft het FD.

Familiestatuut
Een manier om conflicten te voorkomen is, volgens Rudolf Janssen van Deloitte, het opstellen van een familiestatuut. Daarin zijn zaken als zeggenschap en toezicht vastgelegd. “Het dwingt familieleden aan de hand van vragenlijsten en probleemstellingen na te denken en zich uit te spreken over de toekomst van het bedrijf – en of het bedrijf er is voor de familie of omgekeerd”, zegt Janssen.

Preventieve relatietherapie
Ron Nap van adviesbureau Ebbinge is groot voorstander van een preventieve ‘relatietherapie’. Bijvoorbeeld door jaarlijks de relatie tussen de bedrijfvoerende familieleden aan een test te onderwerpen, onder begeleiding van een objectieve buitenstaander. Nap: “Er zou dan gepraat moeten worden over persoonlijke drijfveren, onvrede over elkaars functioneren en over futiliteiten die anders een eigen leven gaan leiden. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n ‘moedig gesprek’ een hoop ellende kan voorkomen en elkaars functioneren zal versterken.”

‘Leren communiceren’
In 2014 beslissen Pim en Arthur dat hun wegen scheiden: de een blijft directeur van MultiMetaal, de ander gaat verder met uitzendbureau C&M Laboursupply, dat de broers in 2011 al overnamen. Maar zover komt het niet. Dankzij een coachingstraject, waarin ze naar eigen zeggen ‘echt hebben leren communiceren’, leiden ze nog altijd samen de beide bedrijven.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief