Schaduwkabinet pleit voor ondernemersbank

In de Schaduwbegroting 2015 die het Schaduwkabinet gisteren publiceerde, staan 59 maatregelen om Nederland terug te brengen naar groeicijfers van tenminste 3 procent. Eén van de maatregelen is het oprichten van een recht-toe-recht-aan ondernemersbank.

Schaduwpremier Hans Biesheuvel sprak gisteren namens het Schaduwkabinet, een initiatief van ONL voor Ondernemers, de eerste Ondernemersrede uit. De Schaduwbegroting bevat 59 maatregelen om de Nederlandse economie terug te brengen naar groeicijfers van ten minste 3 procent. Ten opzichte van het jaar 2014 investeert het Schaduwkabinet tot aan het jaar 2021 een totaal van 43,5 miljard euro in de economie.

De ondernemersbank
Eén van de 59 maatregelen van de schaduwbegroting is het oprichten van een recht-toe-recht-aan ondernemersbank. Het kabinet moet hiervoor één van de twee staatsbanken in eigen beheer houden en deze bank volledig richten op het kleinbedrijf. Deze bank verleent leningen voor werkkapitaal, leningen voor startende ondernemers en verzorgt de financiering voor groeiende en exporterende bedrijven.

“Met deze begroting verschaft het Schaduwkabinet een routekaart aan de politiek. De weg naar structurele groei verloopt via ondernemerschap. Het zijn de ondernemers die nu mensen willen aannemen. Het zijn ondernemers die innoveren. Door gedegen economisch beleid en gerichte investeringen kan de overheid nu de economie een groei-impuls geven. Terug naar 3 procent. Eén van de eerste stappen is het oprichten van de Ondernemingsbank. De ABN AMRO en SNS staan in de etalage om verkocht te worden. Het zou beter zijn om één van de twee om te bouwen tot een echte bank voor ondernemers. Het wordt een bank waar de opbrengsten niet ten goede komen aan paar anonieme investeerders in Manhattan, maar waarvan ondernemend Nederland – en dus uiteindelijk iedereen in Nederland – profiteert”, aldus Biesheuvel.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief