Sprookje familiebedrijf Land van Ooit ten einde

Tongeren – De familie Taminiau, voormalig eigenaar van pretpark Land van Ooit, is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf en een geldboete van bijna twee miljoen euro.

De voormalige eigenaren van familiebedrijf Land van Ooit, Marc Taminiau en zijn vrouw en zoon, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Zij kregen van de Vlaamse rechtbank een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd en moeten een schadevergoeding van twee miljoen euro betalen aan gedupeerde partijen. Daarnaast hebben zij een beroepsverbod voor de komende tien jaar. De familie werd aangeklaagd door het stadsbestuur van Tongeren, bouwbedrijf Strabag en familiebedrijf Heineken.

Ooit in Vlaanderen
In 1989 richtte de familie Taminiau het pretpark Land van Ooit op in het Nederlandse Drunen. Het familiebedrijf bleek in eerste instantie succesvol, waarop de familie besloot ook een park in het Vlaamse Tongeren te openen. Dit park ging echter na 74 dagen al failliet. Niet lang daarna sloot ook het Nederlandse park haar deuren in verband met tegenvallende bezoekersresultaten, die te wijten zouden zijn aan het slechte weer en de slechte publiciteit rondom het park in Tongeren. Op de faillissementen volgden vijf jaar van rechtbankbezoeken.

Het vonnis
Volgens de rechter heeft de pretparkfamilie niet aan zelfverrijking gedaan, maar leden zij wel aan “een groot gemis aan realiteitszin”. Hij spreekt van een “overmoed die het aanvaardbare overstijgt”. Paul Engelen, advocaat van de familie, vindt dit geen goede reden om de familie te berechten: “Overmoed staat niet in het strafboek. Ook de rechter gaf aan dat het gedrag van de familie Taminiaus niet crimineel te noemen is, omdat zij nooit de bedoeling hebben gehad om anderen te benadelen en onrechtmatig goederen te verkrijgen.” Dat de familieondernemers toch veroordeeld zijn, vindt Engelen ongelooflijk. “Het strafrecht mag iemand alleen schuldig pleiten voor crimineel gedrag. Bij hen was dat niet het geval.”

Verdwenen papieren
De familie is volgens Engelen vooral het slachtoffer van slechte advisering. Hij vertelt aan Fambizz dat de familie altijd transparant is geweest in hun boekhouding en dat zij vanwege slechte advisering met betrekking tot de rekening-courant fouten hebben gemaakt. Zo hebben zij geld dat bedoeld was voor de Vlaamse vestiging van Land van Ooit gebruikt voor de Nederlandse vestiging. De papieren die bewijzen dat de familie geen kwaad in de zin had, waren echter verdwenen tijdens de zaak. “Het blijkt dat deze documenten in een ander dossier van een ander onderzoek zijn geplaatst”, aldus Engelen. “Dat betekent dat deze belangrijke bewijsstukken niet zijn betrokken bij de zaak. Dit is een van de redenen waarom we in hoger beroep gaan.”

Dochter buiten schot
Wat opvallend is, is dat de rechtszaak liep tegen Marc Taminiau, zijn vrouw Marjan en hun zoon. Hun dochter Mascha van Till, die momenteel directeur is bij Walibi World, is buiten schot gebleven. En dat terwijl zij ten tijde van het faillissement het stokje van haar ouders al had overgenomen als directeur van het familiebedrijf. “Zij is niet betrokken geweest bij de zaak en heeft daarom geen straf gekregen”, zegt Engelen hierover.

Reactie Taminiaus
Volgens Engelen heeft de familie Taminiau bedroefd gereageerd op de uitspraak van de rechter. “Er is vooral veel verbijstering. Maar we gaan in hoger beroep en we hebben alle geloof dat het goed komt.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief