Van der Kleij verhuist naar groter pand

Horecawasserij Van der Kleij verhuist naar een nieuw pand langs de A2. Door de expansie van de laatste tijd is het familiebedrijf uit haar huidige pand gegroeid.

Door de ambitieuze groeiplannen van het familiebedrijf Van der Kleij, een wasserij die textielgoed verhuurt aan meer dan 300 horecabedrijven, wordt haar huidige pand in de Meern te klein. Zo zijn er onder andere een reeks nieuwe opdrachtgevers in aantocht en zal een grote, nog onbekende hotelgroep, de overstap naar Van der Kleij maken. Het familiebedrijf verhuist haar bedrijfsvoering derhalve in het najaar van 2015 naar een groter pand zo’n vier kilometer verderop. Met deze verhuizing zal de verwerkingscapaciteit van de horecawasserij toenemen van 400.000 kilo per week naar een miljoen kilo.

Investering
Van der Kleij neemt in het najaar van 2015 haar intrek in de nieuw te bouwen wasserij aan de A2. Het familiebedrijf heeft hiervoor 20.000 m2 grond aangekocht van de gemeente. Op 1 december gaat de eerste paal in de grond van wat uiteindelijk de grootste horecawasserij van Europa zal worden. Dit is uiteindelijk een investering van 25 miljoen euro: een fors bedrag voor een familiebedrijf met 150 werknemers en een jaaromzet van vijftien miljoen euro. “We hebben een jaar moeten onderhandelen met de bank”, meldt ondernemer Van der Kleij in het FD. “Het was een hele dobber om eruit te komen.” Voor Rabobank, de huisbankier van het familiebedrijf, was het met name een moeilijk punt dat Van der Kleij de benodigde grond zelf aankoopt. “Vastgoed ligt heel gevoelig bij de bank”, ligt Van der Kleij toe. “Als we hadden gehuurd, was er geen probleem geweest.” De gesprekken verliepen hierdoor moeizaam wat ertoe leidde dat Van der Kleij ook alternatieven onderzocht als verhuizing naar een goedkopere locatie. Uiteindelijk zijn de partijen er uitgekomen. De investering wordt uiteindelijk gefinancierd met een combinatie van eigen vermogen, lease, een hypothecaire lening en een door de Staat gegarandeerde cofinanciering. Hiervoor wordt circa 16 miljoen euro geleend bij de bank. Het familiebedrijf zelf draagt negen miljoen euro bij aan de investering. Ook de verkoop van het oude bedrijfspand wordt gebruikt om de financiering rond te maken.

Toekomstbeeld
Na de verhuizing wordt verwacht dat de bedrijfskosten van Van der Kleij zullen dalen. Hierdoor wordt een personeelskrimp gemeden en verwacht het familiebedrijf eerder nieuw personeel te moeten aannemen. Ondanks de moeizame gesprekken met de bank, heeft Van der Kleij niet overwogen om externe aandeelhouders in te schakelen. “Ik wil zelf aan het stuur zitten en snel kunnen schakelen. We hebben hier eigenwijze ideeën en die willen we niet kwijt”, aldus de ondernemer van de horecawasserij. Met de nieuwe locatie van Van der Kleij kan het familiebedrijf weer tien tot vijftien jaar vooruit. Het is goed mogelijk dat tegen die tijd de zesde generatie aan het roer zal staan.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief