V&D op de rand van de afgrond? Een update

In 1887 opende familiebedrijf V&D voor het eerst haar deuren aan de Weesperstraat in Amsterdam. In maart 2015 kwam er na 128 jaar een eind aan dat succes. Maar er is hoop: er melden zich nieuwe eigenaren die niets liever willen dan een doorstart te maken met het warenhuis.

Eind 2014

Het gaat niet goed met V&D. Het warenhuis meldt dat het bedrijf te maken heeft gehad met ‘een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden’. Het feit dat V&D in de problemen kwam aan het eind van 2014, was te verklaren door het warme weer van november en december, aldus het concern zelf.

Maart 2015
Pandeigenaar Komen Vastgoed laat voor het eerst een officieel teken van ondergang zien door een faillissementsaanvraag van V&D in te dienen. De rechter wijst deze aanvraag af. Reden daarvoor is dat de huurkorting in een bepaald depot wordt gestopt. Volgens de rechter kan dat geld nog steeds aan de verhuurders worden afgedragen. Daarbij stak Amerikaanse eigenaar Sun Capital in februari van 2015 nog 60 miljoen in het bedrijf. Dat duidt niet echt op een faillissement, aldus de rechtbank.

December 2015

Eind december 2015 verleent de rechtbank de V&D naar aanvraag uitstel van betaling. Die aanvraag is nodig omdat  Sun Capital geen extra geld meer wil steken in de keten. Zo kan het financiële tekort dus niet aangevuld worden. Daarbij komt V&D nog meer in de problemen als een aantal leveranciers geen nieuwe spullen meer wil leveren na het slechte nieuws over het concern. De leveranciers zijn bang voor een faillissement en vrezen hun geld nooit meer terug te zien.

Oudejaarsdag 2015

Op Oudejaarsdag wordt V&D dan toch failliet verklaard, waarmee de leveranciers gelijk krijgen. De kans is groot dat zij hun geld nooit meer terug zien. V&D liet hen namelijk eerder een contract tekenen waarin staat dat de levering achteraf niet meer teruggeëist kan worden, ook niet als V&D de rekening uiteindelijk niet zou betalen. Het zogenaamde eigendomsrecht, dat normaal gesproken wordt gehanteerd – maar dus niet door V&D – is een garantie voor de leverancier als een bedrijf failliet gaat.

Januari 2016

Op 11 januari 2016 geven de curatoren van V&D aan zo’n 70 serieuze biedingen te hebben ontvangen van partijen die interesse hebben in het overkopen van het concern. Onder hen zijn meer dan tien serieuze kandidaten, die oog hebben voor zowel de winkel als de aan het bedrijf gekoppelde restaurantketen La Place. De woordvoerder van de curatoren, Edwin van Wijk, geeft aan maximaal drie eigenaren te willen vinden voor de V&D, maar uiteindelijk het liefst met één eigenaar in zee te willen gaan. De onderhandelingen zijn vooral gericht op het bedrag dat de kandidaten bereid zijn te betalen. De schuldeisers moeten immers zoveel mogelijk terugbetaald worden.

Ondanks het faillissement is het druk in de 62 vestigingen. V&D-winkels blijven vooralsnog geopend, met de hoop op een doorstart.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief