VDL: Een familiebedrijf in hart en nieren

Wim van der Leegte, CEO van VDL Groep, geeft in november 2016 het stokje over aan zijn jongste zoon Willem. Hij zal na zijn vader de rol vervullen als directeur van het internationale maakbedrijf. De leiding van het bedrijf gaat naar zijn drie kinderen.

De datum waarop Wim van der Leegte afscheid zal nemen van het bedrijf, is op 1 november 2016. Op die datum is hij vijftig jaar directeur geweest van het bedrijf. “Het vijftigjarig jubileum is een mijlpaal in de VDL-geschiedenis en een mooi moment voor hem om een stap terug te doen”, maakte het bedrijf bekend.

’s Lands leukste ondernemer
Tijdens de Nationale Ondernemersdag, die plaatsvond op 9 en 10 september, werd Wim van der Leegte uitgeroepen tot de Nationale Ondernemer van het jaar 2015. En dat zal niemand verbazend: media spreken over de ondernemer als ‘’s lands leukste ondernemer’ en ook werd hij in 2013 benoemd tot ereburger van Brabant. Daarnaast is hij bekend van het tijdschrift Quote 500 wat elk jaar uitkomt, waar zijn naam in prijkt. Zijn vermogen wordt geschat op een miljard euro.

Een enorm concern
Het bedrijf dat hij dan van 1966 tot 2015 heeft geleid en tevens heeft opgebouwd tot wat het nu is, is een van de meest bekende industriële bedrijven van heel Nederland. De onderneming produceert onder andere bussen, zonnebanken en brandmelders. Het Limburgse VDL Nedcar hoort ook bij het concern. In totaal werken bij het internationale bedrijf meer dan ????

Hoe het allemaal begon
Op negentienjarige leeftijd begint Wim met zijn carrière bij P. van der Leegte, vertelde hij in september tijdens de Nationale Ondernemersdag. Hij liep stage bij het bedrijf van zijn vader, Pieter van der Leegte, dat in 1953 is opgericht. Op dat moment was hij nog bezig met de HTS-opleiding werktuigbouwkunde. “Mijn stageperiode duurde alleen wel iets langer…”, grapte hij op 10 september. Na een stagetijd van drie maanden ging het slecht met de gezondheid van zijn vader. Zijn vader besloot een stap terug te doen en zijn zoon het vertrouwen over het bedrijf te geven. Wim krijgt dan ook als negentienjarige de touwtjes in handen. “Ik ben daarna nooit meer naar school gegaan.”

Nadat hij directeur werd, nam hij als vijfentwintigjarige de aandelen over van zijn vader. Daarvoor moest hij vijftigduizend euro van de bank lenen.

Eens een familiebedrijf, altijd een familiebedrijf
Om ervoor te zorgen dat de onderneming een familiebedrijf blijft, zullen naast zijn jongste zoon Willem, zijn oudste zoon Pieter (45) en zijn dochter Jennifer (35) vanaf januari 2016 zitting nemen in de directie van het bedrijf. De drie kinderen zitten momenteel nog in de onofficiële ‘familiedirectie’ van het bedrijf. Geen van de kinderen was tot nu toe een gegadigde voor de overname van het bedrijf. Wim van der Leegte wachtte daarom tot een van zijn kinderen er klaar voor was om het stokje over te nemen. In statuten zal daarom ook worden vastgelegd dat het bedrijf altijd in handen van de familie blijft, ook als Wim in november komend jaar vertrekt als directeur.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief