Wanbetaling stijgt fors in het mkb

Bussum – Het aantal wanbetalers in het bedrijfsleven is met ruim twintig procent gestegen ten opzichte van 2011. Openstaande rekeningen bedragen op dit moment 1,2 miljard euro.

Wanbetalingen in het mkb, waaronder veel familiebedrijven, zijn gestegen met meer dan twintig procent. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI). Volgens de NVI is de economische crisis de grote oorzaak van het probleem. Doordat bedrijven steeds minder geld hebben, kunnen ze elkaar niet meer betalen.

Domino-effect
Jet Creemers, voorzitter bij NVI, spreekt van een domino-effect: “Het begint allemaal bij de consumenten. Zij betalen niet, waardoor bedrijven in de problemen komen. Bedrijven moeten voorraden hebben, maar kunnen deze vervolgens niet betalen. Hierdoor lukt het die bedrijven niet om andere bedrijven te betalen. Die andere bedrijven krijgen daardoor hun geld niet en zo ontstaat er een domino-effect.” Creemers vindt dit een moeilijk oplosbaar probleem, omdat de bedrijven zelf niet per se ziek zijn. “Consumenten vormen de kern van het probleem”, vertelt ze. “Daardoor kunnen bedrijven elkaar niet meer betalen.”

Maximum betalingstermijn
Vanaf 16 maart treedt er een nieuwe wet in werking: de overheid perkt de maximale betalingstermijn in tot zestig dagen. Eerder stelde de overheid geen betalingstermijn vast. Als een bedrijf niet binnen zestig dagen geld krijgt, mag het bedrijf daarnaast minimaal veertig euro extra eisen van de wanbetaler. Creemers: “Deze wet helpt wel, maar het is nog niet de grote oplossing. Hoe langer de betalingstermijn is, hoe meer risico bedrijven lopen. Een termijn van dertig dagen zou daarom al veel beter zijn.”

Oplossingen
Creemers denkt dat vooral het Ministerie van Economische Zaken zich op de zaak moet storten. Creemers: “Economische Zaken moet bewustzijn gaan kweken bij wanbetalers.” Wat familiebedrijven volgens haar zelf het beste kunnen doen, is professionele incasso inschakelen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief