Was het faillissement van Oad te voorkomen?

Reisorganisatie Oad en de Rabobank liggen in de clinch over het te vroeg failliet verklaren van Oad. Dit familiebedrijf koos ervoor om met een traditionele bank in zee te gaan. Wat voor alternatieven zijn er voor het vinden van financiering en geven het bedrijf meer ruimte?

Was familiebedrijf Oad in de rechtbank met Rabobank geëindigd, als er gekozen was voor een andere vorm van financiering? Sinds familiebedrijven voor onder meer crowdfunding en financiering door investeringsmaatschappijen kiezen, heeft de traditionele bank veel concurrentie gekregen.

Crowdfunding
“Familiebedrijven willen graag afstand houden en hebben liever geen aandeelhouders van buitenaf in het bedrijf”, vertelt Martijn van Schelven van het online platform crowdfunding. Familiebedrijven houden namelijk graag het bedrijf in eigen handen, zonder invloeden van buitenaf. Crowdfunding kan een oplossing voor Oad zijn. “Crowdfunding is het beste alternatief voor familiebedrijven”, vindt Van Schelven, omdat er geen externe mensen in het bedrijf terechtkomen.

Als er geen externe mensen aan het roer komen, is het de vraag hoe er toezicht gehouden wordt op de financiële investering. Van Schelven meldt dat het door een zakelijke overeenkomst tussen de investeerder en ondernemer altijd mogelijk is om in te grijpen: “Door de investeerder of door het crowdfundingplatform kan er worden ingegrepen als het fout gaat. In dat opzicht is crowdfunding te vergelijken met een bankfinanciering.” Het grote verschil met een bankinvestering is dat bij crowdfunding het geld van meerdere investeerders komt. Deze investeerders werken samen in één stichting en vanuit daar wordt het geld geïnvesteerd.

Voor traditionele bedrijven kan het een grote stap zijn om voor crowdfunding te kiezen. “Je gaat volledig met je billen bloot, waarbij mensen een mening over je bedrijf vormen. Dat kan een drempel zijn”, aldus Van Scheven. Dat biedt de investeerders een voordeel, aangezien het bedrijfsplan daarmee transparant is.

Investeringsmaatschappij
Naast crowdfunding, benaderen sommige ondernemers in familiebedrijven een investeringsmaatschappij voor financiering. Daarbij is het de grootste angst van familiebedrijven dat er teveel invloed van buitenaf in het bedrijf komt. Volgens Jeroen Snellen van Investormatch, een online platform dat investeerders en ondernemers matcht, is deze invloed te minimaliseren: “Van te voren wordt er in statuten bepaald waar de investeerder invloed op heeft en waarop niet.” Het is bijvoorbeeld mogelijk om de investeerder mee te laten beslissen  bij belangrijke strategische beslissingen, maar geen zeggenschap geeft over de dagelijkse gang van zaken.

Wil een familiebedrijf doorgroeien, dan kan het zijn dat het bedrijf meer gebaat is bij een investeringsmaatschappij, aldus Snellen: “Als een bedrijf kiest voor een lening bij de bank, vraagt men om krediet. Bij een investeringsmaatschappij  wordt ook kennis en netwerk binnengehaald.”

Volgens Snellen blijft het een vraagteken of Oad gered had kunnen worden als ze meer tijd hadden: “Als de bank niet op dat moment de stekker eruit had getrokken, dan hadden ze waarschijnlijk een flinke bezem door het bedrijf moeten halen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief