Wat was happening in 2015?

Het afgelopen jaar was bewogen jaar voor Nederlandse familiebedrijven: bierbrouwerij Bavaria won de prijs voor het beste familiebedrijf wereldwijd en andere familiebedrijven vielen eveneens inde prijzen dit jaar. Daarnaast vonden er een paar spraakmakende overnames en opvolgingen plaats, waaronder bij Gulpener.

Dat er veel aandacht in de media is voor familiebedrijven is niet zo gek, ze zijn immers belangrijk voor de wereldwijde economie. Volgens onderzoek van Nyenrode Business Universiteit zijn de ruim 260.000 Nederlandse familiebedrijven goed voor ruim de helft van het geld dat bedrijven in onsland verdienen. Dat is terug te zien in de aandacht in de kranten, tijdschriften, radio en online publiciteit. Hieronder een kort overzicht van belangrijke gebeurtenissen in 2015.

Prijzenlijst
Door de enorme snelheid waarmee technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen, is innovatie voor alle industrieën noodzakelijk, zo ook voor familiebedrijven. De ‘Global Family Business Award’ werd dit jaar, voor het eerst door een Nederlandse onderneming, gewonnen door Bavaria. Deze prijs is door de Zwitserse bank Lombard Odier in het leven geroepen om erkenning te geven aan familiebedrijven en het belang van familiebedrijven voor de economie te erkennen. Bavaria won deze prijs omdat de onderneming ‘het familiebelang verenigt met het zakelijke belang en de traditie combineert met innovatie’.

De Kamer van Koophandel ondersteunt innovatieve MKB-bedrijven in Nederland. Jaarlijks presenteert het de MKB Innovatie Top 100. Dit jaar stonden daar maar liefst twee familiebedrijven in: Linthorst Installatietechniek uit Apeldoorn en Anker Stuy uit Terwispel. Met beide familiebedrijven had Fambizz een interview. Lees het artikel of Linthorst Installatietechniek hier en het artikel met Anker Stuy hier.

Families
Opvolgers en overnames zijn altijd aanwezig bij familiebedrijven. Een van de belangrijkste opvolgingen die dit jaar plaatsvond, was bij bierbrouwerij Gulpener. Per 1 januari 2015 volgde Jan-Paul Rutten directeur John Halmans op. Rutten is afgestudeerd algemeen chirurg en tropenarts en werkte met zijn vrouw en plastisch chirurg Alice als vrijwilliger in Nepal. Bijzonder is deze stap onder meer doordat hij jaren geneeskunde heeft gestudeerd en tien jaar als arts werkte.

In een interview met NRC Handelsblad gaf zijn vader, Paul Rutten, aan dat de stap van zijn zoon hem verbaasde: “Zo’n twee jaar geleden zei Jan-Paul dat hij interesse had. Het verraste me – hij had zijn opleiding als chirurg bijna afgerond.” In datzelfde interview zei Jan-Paul dat juist door die opleiding hij klaar was voor het vak: “Als arts leerde ik stevig in mijn schoenen te staan. Ik besliste over leven en dood. De brouwerij interesseerde me mijn hele leven al, de geneeskunde trok gewoon net iets harder. Maar de wip klapte om en dan vind ik zo’n beslissing niet meer zo moeilijk.” Na een traject van twee jaar, voor stage en interne opleiding, nam Jan-Paul het stokje over en is hij nu directeur van Gulpener.

Rijke families
In de Quote 500 van dit jaar staat een top-50 met de rijkste families van Nederland. Daar blijkt uit dat rijke families die actief zijn in mode, supermarkten en landbouw het goed doen. Zo staat de familie achter supermarkt Albert Heijn op plaats 17 in het overzicht met een vermogen van 445 miljoen euro. De winnaar in de top-50 families is de familie Brenninkmeijer (de familie achter C&A). Zij bezitten een vermogen van 22 miljard euro.

Benieuwd naar de verwachtingen van Fambizz voor het nieuwe jaar? Houdt de website morgen dan in de gaten!

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief