Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

Ilse Matser, lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim, was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio. Ze legde uit welke cultuurverschillen er zijn tussen beursgenoteerde ondernemingen en authentieke familiebedrijven. Hierbij putte ze uit haar nieuwe onderzoekspublicatie ‘De Overijsselse Mittelstand – Over parels van familiebedrijven’.

Een van de centrale vragen tijdens het radioprogramma BNR in Bedrijf was: waar haal je als familiebedrijf groeikapitaal vandaan; uit familievermogen of ga je breder op zoek? En hoe verhoudt zich dat met de afwegingen omtrent groei binnen niet-familiebedrijven? Hierbij kwam Eric van Schagen van ICT-dienstverlener Simac in Veldhoven aan het woord. Simac dat eerst erg succesvol was en daarna bijna failliet ging, besloot een paar jaar geleden weer van de beurs te gaan.

Mittelstand-model

Matser – tevens directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven (LEF) – legde aan de hand van het voorbeeld van Simac uit hoe familiebedrijven anders tegen groei aankijken dan niet-familiebedrijven. Dit op basis van het contrast tussen het Duitse Mittelstand-model ten opzichte van het Amerikaanse Silicon Valley-model. “Bij Simac staat continuïteit voorop en als daar groei uit voortkomt, is dat mooi, maar het is geen doel op zich. Wat heel anders is dan bij veel niet-familiebedrijven”, aldus het oud-redactieraadslid van Fambizz.

Nieuw onderzoeksrapport over Overijsselse familiebedrijven

Matser onderzocht de laatste jaren samen met senior-onderzoeker Judith van Helvert hoe Overijsselse familiebedrijven zich verhouden tot het Mittelstand-model. Het onderzoeksrapport is recentelijk uitgebracht en is hier te lezen.

Liever de gehele radio-uitzending van BNR in Bedrijf terugluisteren? Dat kan hier.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief