Familiedrama in familiebedrijf

Wassenaar – Dat gecompliceerde familiebanden familiebedrijven een aparte dynamiek geven ten opzichte van andere bedrijven is wel bekend, maar parkeerexploitant P1 maakt het nu wel erg bont.

Daar denken de eigenaren van het bedrijf na over de verkoop van het bedrijf. De aanleiding daarvan is de reputatieschade die ontstaan is na de doodslag van oprichter en grootaandeelhouder Jan de Lange op zijn echtgenote. De ondernemer is inmiddels veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De geruchtmakende zaak bracht naar verluidt ook de nodige bestuursproblemen met zich mee, schrijft het FD.

Levenswerk
P1, een van de grootste parkeerbedrijven van Nederland, is het levenswerk van zakenman Jan de Lange (51). Hij richtte het bedrijf in de jaren tachtig als student op, aanvankelijk als lucratief bijbaantje, en bouwde het uit tot een 400 medewerkers tellend bedrijf. In april 2010 zorgde de zakenman voor grote beroering door in hun Wassenaarse Villa zijn tweede vrouw door wurging om het leven te brengen. Volgens het blad Quote maakte hij op dat moment al langere tijd een instabiele indruk op zijn omgeving en zou hij last hebben van psychotische aanvallen. De Lange belde na het drama zelf de politie. Tijdens de rechtsgang maakte de ondernemer melding van fiscale problemen, waardoor hij overspannen was.

Verkoop niet definitief
Concurrenten als Q-Park, Apcoa (Duitsland) en Interparking (België) staan inmiddels te trappelen om de inboedel van P1, een van de grootste parkeerbedrijven van Nederland, over te nemen. Ook een verkoop aan directeur Friso Hylkema, nu nog in bezit van een minderheidsbelang van 10 procent, is een optie. Het belang van de familie zou een bedrag van ongeveer 60 miljoen euro moeten opleveren. De commissaris die is aangesteld om de rust in het bedrijf te herstellen, meldt echter dat er nog geen definitief besluit over een eventuele verkoop is genomen en dat de familie op dit moment alle mogelijkheden bekijkt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief