Familiekarakter houdt jachtbouwers Nederlands

Amsterdam – Nederlandse superjachtbouwers zijn voornamelijk familiebedrijven. Dat is een belangrijke reden dat buitenlandse investeerders buiten de boot vallen.

Tien van de veertien superjachtbouwers in Nederland zijn familiebedrijven. De overige vier bedrijven zijn in handen van buitenlandse investeerders. Farouk Nefzi, directeur van Hiswa en Holland Yachting laat Het Financieele Dagblad weten dat hij niet verwacht dat meer familiebedrijven over worden genomen door buitenlandse partijen.

Familiebedrijven
Nefzi vermoedt dat de superjachtbouwers niet echt toegankelijk zijn voor buitenlandse investeerders door het familiekarakter van de bedrijven. In de familiebedrijven werken veel familieleden, waardoor het niet gemakkelijk is voor andere partijen om voet aan de grond te krijgen. Buitenlandse investeerders zijn volgens Nefzi bij sommige bedrijven wel een uitkomst. In de superjachtbouw kan de financiering namelijk erg moeilijk zijn.

Reputatie
Nederlandse superjachtbouwers staan bekend om hun innovatiekracht en vakmanschap. Daarnaast zijn kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en jachten bouwen naar de wens van opdrachtgevers bepalende factoren voor de waardering van de Nederlandse sector. Wat volgens Nefzi opmerkelijk is voor de sector is dat werven personeel uitwisselen met concurrenten. Er is dus sprake van een intensieve samenwerking. In andere landen wordt dit niet gedaan.

Crisis
Bij de superjachtsector gaat de crisis ook niet ongemerkt voorbij. Er wordt gezocht naar nieuwe afzetmarkten. Op de traditionele markten (Europa, Midden-Oosten en Amerika) vallen de verkopen tegen. Tot op heden zijn er nog geen faillissementen geweest en zijn er nog geen grote ontslagrondes gedaan.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief