Familiestatuut niet urgent

 In Bestuur & Personeel

Eindhoven – Veel familiebedrijven zien de urgentie van een familiestatuut niet in en werken dan ook zonder zo’n convenant.

Uit onderzoek van BDO en Centrum van het Familiebedrijf (CFB) blijkt dat slechts 29 van de 222 onderzochte bedrijven werkt met een familiestatuut. Het gebrek aan urgentie lijkt de belangrijkste reden om geen statuut op te stellen. Jan Duitman van BDO legt uit waarom. “Dat familiebedrijven de spil van de Nederlandse economie vormen, is al langer bekend. Inmiddels is een maatschappelijke discussie ontstaan over de governance binnen deze bedrijven. Veel familiebedrijven zien niets in een dwingende code . Des te verrassender is het dat slechts een derde met het vrijwillige en op maat te maken familiestatuut aan de slag is gegaan.”

Harmonie
Een familiestatuut kan onenigheid binnen de familie voorkomen. De bedrijven die wel werken met een statuut geven aan veel waarde te hechten aan de onderlinge harmonie. Een goede harmonie resulteert vaak weer in een goede bedrijfscontinuïteit. Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat bedrijven met statuut de totstandkoming ervan belangrijker vinden dan het statuut zelf.

Recommended Posts