Familiezaak Lovers: ‘Mooie toekomst rondvaartboot op waterstof’

 In Innovatie

Amsterdam – Innovatie op de Amsterdamse grachten. Sinds enige tijd vaart Rederij Lovers met een rondvaartboot die totaal geen schadelijke uitstoot heeft, de Nemo H2.

Toeristen op het Amsterdamse water hebben er al enige tijd (wellicht ongemerkt) een attractie bij. In Amsterdam vaart namelijk ’s werelds eerste rondvaartboot op waterstof. Een ontwikkeling die goed past bij Rederij Lovers, die de boot in beheer heeft. “In ons familiebedrijf proberen we een aantal jaar vooruit te kijken”, zegt Hans Bakker, technisch directeur van de rederij, tegen Metro Nieuws. “De Nemo H2 is niet gebouwd om binnen jaren fors winst te behalen. Deze boot is gemaakt om een voorsprong op de toekomst te nemen. Als de regels worden aangescherpt, zijn wij er klaar voor.”

Familieonderneming kreeg hulp
Lovers heeft de boot niet zelfstandig kunnen ontwikkelen. Daarvoor kreeg de familieonderneming hulp van Alewijnse Marine Technologies, Scheepswerf De Kaap/Bodewes en Linde Gas Benelux. Volgens Bakker een samenwerking die geen vooraf vastgesteld succes bood, zoals dat bij innovatie vaker zo is. “Het is een samenwerking op basis van een verwachtingspatroon. Met de kennis die we opdoen, bouwen we straks boot nummer twee. Als je er niet aan begint, zul je nooit ervaring opdoen en verder innoveren.” Hij toont zich dan ook positief tegenover de toekomst en wijst op de snelle ontwikkelingen die bijvoorbeeld elektrische auto’s hebben doorgemaakt.

Recommended Posts