Family offices zijn de reddingsboot in een zee van specialisten

Family offices Family Capital Management

Arthur Raaijmaakers en zijn compagnon Theo Dols zijn beide bankiers bij Van Lansschot als zij zich realiseren dat er behoefte is aan een nieuw type dienstverlening. In 2000 zetten zij Family Capital Management op, de eerste van alle onafhankelijke family offices voor vermogende families in Nederland.

“Als je beschikt over een flink vermogen, wil iedereen opeens iets van je. De bank biedt je beleggings- en spaarproducten aan, de accountant wil een jaarrekening voor je maken, de fiscalist wil slimme structuren voor je uitdenken en de notaris stelt maar wat graag je huwelijkse voorwaarden of testament voor je op. En iedereen heeft het beste met je voor”, vertelt Raaijmaakers, partner bij Family Capital Management. Maar wat vervolgens ontbreekt, is overzicht en regie.

Die regie nemen ze bij Family Capital Management in handen. “Wij dienen als centraal aanspreekpunt voor alle adviseurs en dienstverleners. Veel kantoren zijn naast family office ook beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Dat doen wij anders. Wij zijn niet de zoveelste specialist die pretendeert altijd de beste resultaten te behalen. We zijn juist de spin in het web die al deze specialisten aanstuurt.”

Overzicht en inzicht

In de huidige crisistijd bewijst Family Capital Management als vermogensregisseur dagelijks zijn waarde. “Juist nu moet je de rust bewaren en niet zomaar gaan beleggen in aandelen, omdat de rente laag is. Wij helpen onze cliënten een stap terug te zetten om de risico’s te overzien en gezamenlijk na te denken over de volgende stap.”

Maar dat is niet het enige wat zij doen. Family Capital Management biedt een breed dienstenpakket aan: van het maken van geconsolideerde vermogensrapportages en het screenen van overeenkomsten tot het boeken van reizen en het aansturen van het huishoudelijk personeel. “Ons aanbod kan overweldigend lijken. Daarom gaan we altijd eerst in gesprek met onze cliënten om te ontdekken waar de behoefte ligt. Daar spitsen we onze diensten op toe. Uiteindelijk valt wat wij doen, terug te brengen tot het creëren van overzicht en inzicht. Wij geven onze cliënten de controle over hun vermogen terug.”

Met oog op de toekomst 

Toen Family Capital Management begon, moesten zij geregeld uitleggen wat een family office precies voor iemand kan betekenen. Inmiddels is het een welbekend begrip en is er een wildgroei aan family offices in Nederland. “Deze zijn vaak opgericht door bankiers die bij hun vertrek enkele klanten meenemen. Maar de professionaliseringsslag bij deze partijen ontbreekt. Daardoor zijn ze vaak geen family offices die meerdere generaties kunnen gaan bedienen.”

Family Capital Management heeft als het oudste family office van Nederland daarentegen altijd een focus op de lange termijn gehad. “Wij doen er alles aan om de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen, zodat we generatie-overschrijdend kunnen werken. Zo denken we na over de opvolging van de partners en zorgen we dat een cliënt altijd minimaal twee aanspreekpunten heeft.”

Family Office Academy  

Het leeuwendeel van de cliënten van Family Capital Management bestaat uit ondernemers, mensen die het geld waarover zij beschikken zélf hebben verdiend. “Zij rekenen adviseurs af op de feitelijke toegevoegde waarde die zij leveren. Wij hanteren deze zakelijke insteek ook en bieden value for money door de efficiënte kostenafspraken die wij met specialisten kunnen maken.”

Ook veel familiebedrijven zien de waarde in van family offices. “Zij vinden het fijn dat de zakelijke lijn wordt doorgetrokken, zodra het vermogen van het bedrijf in privébezit komt, bijvoorbeeld na een bedrijfsopvolging of bij verkoop. Opeens zit je dan thuis met allerlei vragen over je vermogen, maar kun je geen gebruik meer maken van de zakelijke adviseurs. Dan is het fijn om een partij te spreken, die al precies weet hoe je ervoor staat en je verder kan helpen.”

Een ander belangrijk thema binnen familiebedrijven is uiteraard de volgende generatie. “Vroeg of laat krijgen de kinderen de beschikking over het vermogen. Het is goed hen hier tijdig op voor te bereiden.” Daarom zette Family Capital Management de Family Office Academy op, een leerschool die kinderen financieel volwassen maakt. De sessies gaan onder meer over huwelijkse voorwaarden, het opstellen van een levenstestament en beleggen. “Wij proberen hen geen specialist te maken op deze gebieden, maar willen enkel bewustzijn creëren.”

Voor al uw vragen

Wil je onroerend goed kopen, bijvoorbeeld in Italië, investeren in private equity, vermogen schenken aan de kinderen of de kwaliteit van je huidige specialisten screenen? Met al deze vragen kun je bij een family office terecht. “Wij overzien het geheel en komen met een passende oplossing. Als cliënt hoef je uiteindelijk alleen nog maar een go of no go te geven. Dat geeft rust. Zo kun je weer genieten van je vermogen, in plaats van het te ervaren als een beslommering.”

Dát is al twintig jaar lang het doel van Family Capital Management. Deze multi family office bedient met twaalf medewerkers inmiddels veertig families. “Wij bieden gemoedsrust en controle. Het is een onwijs leuke tak van sport, met cliënten die wij alleen maar kunnen respecteren om alles wat zij bereikt hebben. We besteden dan ook veel tijd en zorg aan elke individuele cliënt.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief