FD etaleert sterkst groeiende mkb’ers

 In Finance

Het FD brengt opnieuw de snelst groeiende ondernemingen van Nederland in kaart. De omzet van deze FD Gazellen groeiden de afgelopen drie jaar met twintig procent. 

Voor het elfde jaar op rij heeft het Financieel Dagblad onderzoek gedaan naar de snelst groeiende mkb’ers en de vele familiebedrijven die daar onder vallen. Hoewel het aantal van deze zogenaamde FD Gazellen dit jaar terugloopt van 395 bedrijven naar 331 bedrijven, groeien deze mkb’ers sneller dan ooit. Gemiddeld zagen zij hun omzet in de afgelopen drie jaar groeien met minimaal twintig procent.

FD Gazellen
Het feit dat de lijst met FD Gazellen een stuk minder bedrijven telt dan vorig jaar is niet vreemd. Hoewel de Nederlandse economie het beter doet dan twee à drie jaar geleden, is er nog geen sprake van een echte opleving. Hierdoor zijn veel FD Gazellen dit jaar hun titel verloren. Deze bedrijven opereren vooral in de maakindustrie en de oude economie. De ICT-sector en de dienstverleners blijven het erg goed doen. Uiteindelijk blijkt uit een steekproef dat 8,4 procent van de Nederlandse bedrijven een omzetgroei van twintig procent of meer heeft behaald en zich derhalve een FD Gazelle mag noemen.

Gemiddelde omzetgroei
Hoewel er minder bedrijven in de lijst van snelle groeiers zijn opgenomen dan vorig jaar, was  de omzetgroei van de bedrijven die de lijst wel gehaald hebben nog nooit zo fors. Gemiddeld groeiden de omzet van deze bedrijven tussen 2011 en 2013 met 133 procent. Daarnaast rekenen vier op de vijf FD Gazellen op een verdere groei van gemiddeld 37 procent.

Succesfactoren
De groei van deze bedrijven is voornamelijk te danken aan investeringen in vernieuwing en innovatie. Veel bedrijven durven dit niet aan gezien de onzekere economische omstandigheden. “FD Gazellen zijn bovengemiddeld gefocust op vernieuwende oplossingen, hebben een beperkt assortiment producten en diensten en richten zich op de langere termijn”, aldus Justin Jansen van de Erasmus Universiteit, de partij die onderzoekt waarin FD Gazellen zich onderscheiden van andere bedrijven. Volgens Jansen laten FD Gazellen duidelijk meer ondernemerschap zien door meer en gerichter te investeren. Van de FD Gazellen heeft zeventig procent een gedegen langetermijnvisie, een eigenschap waar ook veel familiebedrijven over beschikken.

Recommended Posts