Flex-bv en btw-verhoging: de gevolgen voor familiebedrijven

 In Finance

Deventer – De flex-bv en de btw-verhoging gaan vandaag van kracht. De gevolgen voor familiebedrijven lopen uiteen.

De flex-bv schaft het verplichte startkapitaal van €18.000 af. Voor ondernemers met een minder goedgevulde bankrekening wordt het hierdoor makkelijker om een bedrijf op te starten. De bankverklaring en notariscontrole bestaan door de felx-bv niet meer, wat onder andere familiebedrijven veel tijd en administratie scheelt.

Zegenschap en winstdeling
De flex-bv scheidt zeggenschap en winstdeling. Hierdoor zijn er nu aandelen in omloop met of zonder stemrecht. Voor de generatie binnen een familiebedrijf die nadenkt over een opvolging is dit een uitkomst, meent Koninklijk Notariële Beroepsorganisatie in een eerder bericht op Fambizz. Immers, als een vader van een familiebedrijf met pensioen gaat en het bedrijf overdraagt, kan hij hierdoor nog steeds zeggenschap binnen het bedrijf houden, zonder dat hij recht op winst heeft.

Btw-verhoging
De algemene btw-verhoging van 19 naar 21 procent die vandaag ook in werking treedt heeft andere gevolgen voor familiebedrijven. Voor ondernemingen betekent de maatregel namelijk dat ze hun administratie moeten aanpassen. Daarnaast worden inkopen voor hen duurder. 

Veel winkeliers zijn echter nog niet klaar voor de verhoging die vandaag ingaat. “In het voorjaar kwam het idee van de btw-verhoging ineens op tafel en moest dit heel snel uitgevoerd worden. Daarom zal het een paar maanden duren voordat ondernemers hierop ingespeeld zijn”, aldus Jelger Zee, persvoorlichter Detailhandel Nederland.

Verkoopprijzen
De verkoopprijzen zullen door de verhoging stijgen. Dat is volgens Zee niet alleen vervelend omdat ondernemers hun producten voor de beste prijs willen verkopen. “De prijsstijging heeft ook een psychologisch effect. Als consumenten 3,10 euro moet betalen in plaats van 2,95 dan oogt dat veel duurder. Zij zullen daarom minder snel geneigd zijn iets te kopen.” 

 

Recommended Posts