Fraude om familiebedrijf te ‘redden’

Bestuursleden van familiebedrijven wenden zich soms tot praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Alles om het familiebedrijf te ‘redden’. Ook voormalig advocaat en voormalig lid van familiebedrijf Moskowicz Advocaten, Bram Moszkowicz, heeft tijdens zijn carrière verschillende misstappen begaan die volgens de rechter niet door de beugel kunnen. Gisteren oordeelde de rechter dan ook dat Moszkowicz niet langer zijn functie van advocaat mag uitvoeren.

Maar Moskowicz is zeker niet de enige. In het verleden hebben meer familiebedrijven of leden daarvan het nieuws gehaald omdat ze zich bezighielden met frauduleuze praktijken. Fambizz zet er een aantal op een rijtje:

Weyl Beef Products
Oud-directeur Frank Weyl en financieel directeur Harro Geerdink van Weyl Beef Products besloten  de bedrijfsresultaten positiever te doen lijken dan dat ze daadwerkelijk waren om zo een faillissement te voorkomen. Ook fraudeerde Weyl met ongedekte cheques. Het vervalsen van de bedrijfsadministratie heeft hen en het familiebedrijf geen goed gedaan. Toen de fraude in 2010 aan het licht kwam ging het bedrijf alsnog failliet.

Vorig jaar gaven de twee heren hun frauduleuze praktijken toe in de rechtbank in Almelo. Naar eigen zeggen begon Weyl in 2004 met het sjoemelen met de bedrijfscijfers. Hij verklaarde tegenover de rechter dat hij dit deed voor het welzijn van zijn werknemers.

Holwerda Transport Joure
In augustus vorig jaar werd familiebedrijf Holwerda Transport uit Joure failliet verklaard. Het bedrijf had al enige tijd last van betalingsproblemen en had inmiddels een schuldenlast van 1,8 miljoen euro. Volgens CEO Tjalling Holwerda lag de oorzaak hiervan bij een boekhouder die fraudeerde en een payrol-bedrijf dat een aantal werknemers op de loonlijst had staan. De eigenaar zou hierdoor tonnen zijn misgelopen.

Volgens de curator was het niet mogelijk dat er enkel door frauduleuze praktijken van een boekhouder zulke grote bedragen verdwenen waren. Bovendien vond hij het opmerkelijk dat de bestuurders van het familiebedrijf geen aangifte hadden gedaan tegen de boekhouder.

Hans Textiel
Familiebedrijf Hans Textiel ging in 2010 failliet. Eigenaar Hans van Heelsbergen had volgens de curator een vorm van faillissementsfraude gepleegd.
De curator beschuldigde van Heelsbergen ervan dat hij onterecht geld had onttrokken aan de onderneming. Vlak voordat het bedrijf failliet ging vestigde hij door middel van een andere bv pandrechten op de boedel van zijn winkelketen. Door deze constructie werd hij zelf de belangrijkste schuldeiser van zijn eigen bedrijf.

De curator oordeelde dat van Heelsbergen faillissementsfraude had gepleegd. De voormalig CEO hield zelf echter vol dat hij op dat moment nog geen reden zag om te denken dat zijn bedrijf het niet zou redden.

Vorig jaar kwamen de partijen tot een akkoord. De curator startte geen juridische procedure tegen de oprichter en voormalig CEO van Hans Textiel. In ruil daarvoor moest van Heelsbergen 2,5 miljoen euro terugstorten in de boedel van het bedrijf en afzien van verdere vorderingen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief