Freddy is geen biologische Heineken

Amsterdam – De grote man van bierbrouwerij en familiebedrijf Heineken, Freddy Heineken, heette eigenlijk Freddy Petersen.  Zo staat in het nieuw verschenen boek ‘Gerard Heineken’ van Annejet van der Zijl. Freddy is officieel gezien geen lid van de familie.

Journaliste Annejet van der Zijl maakte in 1993 een reportage over Freddy Heineken voor opinieblad HP/De Tijd. Heineken vroeg haar destijds of zij zijn biografie wilde schrijven. Zij vroeg hem toen of ze hierbij volledig onafhankelijk aan het werk mocht gaan. Dat was niet mogelijk, antwoordde Freddy. Hij was namelijk bang dat hierdoor zijn grote geheim boven tafel zou komen.

Familie Heineken
Freddy Heineken (1923) is een zoon van Henry Pierre Heineken. Zowel Freddy als Henry Pierre kregen de familienaam van opa (en vader) Gerard Heineken mee. Later werd duidelijk dat niet Gerard Heineken, maar huisvriend Julius Petersen de biologische vader van Henry Pierre was. Henry Pierre bleek een buitenechtelijk kind van Mary Tindal, vrouw van Gerard Heineken, en Julius Petersen te zijn. Gerard Heineken kwam achter dit bedrog, maar erkende Henry Pierre uiteindelijk toch als zijn kind. Hierdoor werd de familienaam Heineken voortgezet door nazaat Henry Pierre.

Brouwerij
Gerard Heineken is de oprichter van brouwerij Heineken. Op 15 februari 1864 nam hij brouwerij De Hooiberg over, waar hij zijn eerste Heineken bier brouwde.
Tegenwoordig is familiebedrijf Heineken uitgegroeid tot wereldwijd één van de grootste bierbrouwerijen. Het bier van de brouwerij is te koop in 178 landen en is daarmee het meest verspreide biermerk ter wereld.

Freddy Heineken bleek dan wel niet de genen te hebben van Gerard Heineken, het commerciële talent heeft hij wel van zijn ‘opa’ overgenomen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief