Freshstream kiest voor wederzijds vertrouwen en partnerschap

De private equity-sector heeft de naam ‘geldgedreven’ te zijn. Toch zijn er spelers die doelbewust kiezen voor een mensgerichte aanpak. Private equity-fonds Freshstream hanteert een relatiegedreven samenwerking met ondernemingen, bepleiten Jolie von Arnim en Lodewijk de Graauw van Freshstream. “Voor onze portfoliobedrijven zijn we 24/7 beschikbaar. We spreken het management geregeld, niet alleen de top maar ook het middenkader. We staan graag met onze voeten in de modder.”

Managing partner Patrick Smulders, voormalig medeoprichter van private equity-fonds Doughty Hanson, vond gelijkgestemden bij investeringsmaatschappij TowerBrook. In 2015 kwamen de partners in Londen bij elkaar voor de oprichting van Freshstream, stelt Jolie von Arnim, Head of Investor Relations.

Middensegment van de markt

Freshstream doet investeringen van tussen de dertig en honderd miljoen euro in ondernemingen binnen het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. Doorgaans zijn dit bedrijven die jaarlijks tien tot veertig miljoen euro winst behalen. Maar wanneer de investeerders een buy-and-build-kans zien, helpen ze ook kleinere bedrijven.

Van de gezondheidszorg en financiële dienstverlening tot consumentenproducten en industriele aannemerij: het fonds is niet gebonden aan een specifieke sector. Het private equity-fonds richt zich níet op ‘turn-arounds’ of herstructurering, maar op samenwerkingen met groeiende bedrijven.

“Wij richten ons op bedrijven die succesvol zijn, een sterke staat van dienst hebben en opereren in stabiele sectoren. Alleen hebben zij vaak een plafond bereikt, waarbij verdere groei een nieuwe aanpak vraagt”, aldus Von Arnim. “Naast de inbreng van kapitaal kunnen wij deze bedrijven helpen om een praktische strategie te vormen voor de middellange termijn. Daarbij gaan we niet op de stoel van het management zitten. We helpen managementteams juist met vraagstukken, het oplossen van problemen, of voegen nieuwe klanten toe.”

Omarm de cultuur van het bedrijf

Vanaf de oprichting is het cultiveren van langdurige relaties de kracht van Freshstream, aldus Lodewijk de Graauw, Partner en Head of Portfolio Operations & ESG.

De Graauw: “We investeren veel tijd om onze partners te leren kennen en richten ons zowel op de strategie als de cultuur van het bedrijf. We luisteren eerst goed voordat we een mening vormen. Families en bedrijven hebben een bepaalde mojo die hen succesvol maakt. Een deel daarvan kun je vastleggen in spreadsheets en de financiële staat van dienst van het bedrijf. Maar er is ook een bedrijfscultuur die wij willen begrijpen, beschermen én cultiveren.”

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Nederland is een van de belangrijkste strategische aandachtsgebieden voor het fonds. Daarom werd in oktober 2021 een tweede kantoor in Amsterdam geopend. Von Arnim: “Ons team is grotendeels Nederlandstalig. Dit is belangrijk wanneer je kijkt naar onze strategie om direct met de familie of ondernemer te werken. Veel Britse bedrijven zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in uitbreiding van hun activiteiten naar Nederland. Dus het is nuttig voor hen dat wij daar ook gevestigd zijn. Andersom is het voor Nederlandse ondernemers vaak aantrekkelijk dat we toegang hebben tot de Londense kapitaalmarkt.”

Naast financiële redenen biedt het fonds aan bedrijven de gelegenheid om te netwerken buiten de regio. Freshstream organiseert jaarlijks een ‘portfolio summit’; een evenement waarbij ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast biedt het ondernemers die erover denken om met Freshstream in zee te gaan een kans om kennis te maken met andere ondernemers.

De Graauw: “We kunnen geïnteresseerde bedrijven wel vertellen hoe geweldig we zijn, maar het is veel geloofwaardiger om het uit eerste hand te horen van mensen die al jaren met ons werken.”

MVO en private equity

Voor Freshstream is duurzaamheid verenigbaar met private equity. Het fonds is aangesloten bij het ‘ESG Data Convergence Project’ om duurzaamheid in de private equity-sector te bevorderen. “Klimaatverandering is voor ons een gebied waar we snel verandering binnen kunnen bewerkstelligen. Hier werken we al een aantal jaren aan met al onze portefeuillebedrijven. Allereerst meten we de voetafdruk van onze bedrijven. Met deze gegevens maken we praktische strategieën om de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen”, stelt De Graauw.

“Ook hebben we een CO2-compensatieregeling. We werken samen met een project in Indonesië om het regenwoud te beschermen, zodat we kunnen investeren in CO2-credits, voor zover we de CO2-uitstoot nog niet bij de bron elimineren. Via dat mechanisme zijn we sinds 2021 CO2-neutraal. De komende jaren zullen we meer emissies bij de bedrijven zelf verminderen, en onze afhankelijkheid van die CO2-compensaties in Indonesië verlagen.”

Op zoek naar verborgen parels

Hoewel binnen de private equity-sector fondsen op zoek gaan naar institutionele investeerders heeft Freshstream ook kleinere investeerders op het oog. ”Het kan gaan om individuen met een wijdverspreid netwerk, maar ook om de ondernemer zelf, wanneer onze strategie bij hen resoneert”, aldus Von Arnim.

Het fonds zoekt doorlopend naar de verborgen parels in de markt. “Families of ondernemers die misschien nog niet denken aan een partner. We kijken hoe we op verschillende manieren een netwerk van ondernemers kunnen opbouwen”, onderstreept De Graauw. “De perfecte manier voor ons is als we investeerders in ons eigen fonds hebben die vervolgens nieuwe deals bij ons kunnen introduceren.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief