Fries familiebedrijf bouwt megastal in Abu Dhabi

 In Bestuur & Personeel, Innovatie

Het familiebedrijf Farm Service uit Leeuwarden gaat een ‘megamelkstal’ in Abu Dhabi bouwen die aan maar liefst 3500 koeien onderdak moet bieden. 

De nieuwe stal zal in de golfstaat Abu Dhabi worden gebouwd. De overeenkomst, met een waarde van ongeveer vier miljoen euro, past binnen het plan van de plaatselijke koninklijke familie om hun boerderij te laten groeien tot meer dan 10.000 melkkoeien. Met dit project wil men de grote vraag naar zuivel in de regio opvangen. Farm Service, geleid door ondernemer Toepro Bakker, is zelf al bijna twintig jaar aanwezig in het Midden-Oosten en is gespecialiseerd in de zuivelindustrie. Ze werken ook veel samen met Boumatic, een Amerikaanse producent van melkinstallaties.

Klein Nederland
De grote van vee- en zuivelbedrijven in het Midden-Oosten zijn niets vergeleken met die in Nederland. Nederlandse melkveehouders hebben gemiddeld negentig koeien en men spreekt hier al van een megastal als er 250 koeien in worden verzorgd. Ook grootmachten als Amerika en Rusland staan bekend om hun ‘megafarms’ met meer dan 10.000 koeien.

Gastarbeiders
De stallen in het Midden-Oosten worden, zoals bij veel grote projecten, bemand door goedkope buitenlandse gastarbeiders. Vaak komen ze uit ontwikkelingslanden als India, Egypte en de Filipijnen – iets waar veel mensenrechtenorganisaties kanttekeningen bij plaatsen.

Van melk tot product
De stallen zijn slechts een onderdeel van het hele businessmodel. De investeerders beschikken ook over zuivelfabrieken, die de melk verwerken tot uiteindelijke eindproducten zoals yoghurt.

Recommended Posts